AvtomobilizemNovice

Dolgo pričakovani E-Performance hibridni AMG je tu!

Mercedes-AMG GT 4-Door 63 S E-Performance je novi konkurent Porscheja Panamera Turbo S E-Hybrid.

Mercedes-AMG je avtomobilskem svetu naposled predstavil novega štirivratnega AMG GT 63 S E-Performance, prvega priključnega hibrida izpod rok športnega oddelka, s katerim namerava s prestola zriniti super zmogljivo hibridno Porsche Panamero. Ob svojem prihodu se je zavihtel tudi namesto najmogočnejšega serijskega Mercedesa v zgodovini, ki je lahko obenem v električnem načinu zelo umirjen.

V osrčju najnovejšega AMG GT domuje precej dobro poznani 4-litrski twin-turbo V8 motor, uporabljen pri številnih AMG produktih. Prav tako ostajata devetstopenjski samodejni menjalnik in napreden 4Matic+ štirikolesni pogon. Največja je torej pridobitev baterije in elektromotorja, ki z uporabo lastnega dvostopenjskega menjalnika poganja zadnji kolesni par in je združen z elektronsko nadzorovanim diferencialom. V običajnem načinu sistem proizvaja 70 kW, vendar lahko moč za deset sekund poskoči na 150 kilovatov in 320 Nm navora. V primeru zdrsa zadnjih koles, lahko sistem potreben navor pošlje sprednjim kolesom.

Končen rezultat je stroj s skupno zmogljivostjo odmerjeno pri 843 KM in kar 1.400 Nm navora – največ od vseh dosedanjih Mercedesov in obenem 143 KM več od konkurenčnega Porscheja. V številkah to zgleda takole: pospešek do stotice se odvije v 2,9 sekundah, najvišja hitrost znaša 316 km/h, poraba pa je zaradi hibridnega sklopa odmerjena pri 8,6 litrih in izpusti ogljikovega dioksida pri 196 g/km.

AMG GT E-Perfromance je zmožen do hitrosti 87 km/h voziti izključno v električnem načinu, a na zelo dolgo. Kompaktna baterija s kapaciteto 6,1 kWh se izprazni v samo 12 kilometrih, vendar se prednost skriva pri masi le 89 kilogramov, kar bistveno izboljša razporeditev mase in posledično manj posega v dinamiko. Po besedah Mercedesa-AMG je hibriden sklop namenjan hitremu podajanju dodatne moči, kot pa ekološki neslišni vožnji.

Električni vozni program je novost med ostalimi, Comfort, Sport, Sport+, Race, Slippery in individualno nastavitvijo. Stopnje regenerativnega zaviranja so štiri, praktično od nič do vožnje z eno stopalko. Adaptivno zračno vzmetenje Ride Control+ je pri hibridnem 4-vratnem AMG kupeju standardno, prav tako že brez doplačila prejme karbon-keramične zavore.

Kljub drugačnosti pogonskega sklopa, AMGT GT 4-door 63 S E-Perfromance ne izgleda bistveno drugače od ostalih članov družine. Praktično ga lahko ločimo le po polnilnih vratcih na zadnjem odbijaču in rdeče obarvani oznaki GT 63 S, seveda če niso prisotne E-Performance oznake. Tudi v notranjosti odlično skriva svojo drugačnost, vidno pri novih hibridnih grafikah, svež je tudi volan.

Uradno se bo hibridni novinec predstavil naslednji teden na salonu mobilnosti v Münchnu, prodaja pa naj bi stekla v začetku prihodnjega leta. V tem času bodo objavljene tudi cene, ki bodo brez dvoma precej višje od trenutnih 200.900 evrov, kolikor pri nas stane najbolj nabrušena različica brez emblema E-Perfromance.

Žiga Kolman
foto: Mercedes-Benz

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button