AvtomobilizemNovice

Dobrodošlo življenje: pripeljal je osveženi Mercedes razred B

Pomlajen videz, izboljšana notranjost in elektrifikacija motorjev opisujejo osveženega Mercedesovega kompaktnega enoprosotrca.

Mercedes razred B vsekakor ni obremenjen s konkurenco, a BMW je pred kratkem predstavil drugo generacijo serije 2 Active Tourer, kar pomeni, da je bil sedaj pravi čas za Stuttgartov udarec nazaj. Prenova sicer ni bila obsežna in je omejena zgolj na oblikovnih popravkov, boljšo tehnološko plat in elektrifikacijo motorjev.

Na prvi pogled bo novosti zunanje podobe težko opaziti, vendar podrobnejši pregled razkrije par novih žarometov, širšo sprednjo masko z malimi trikrakimi motivi, na voljo so štirje novi kompleti platišč, prav tako so spremenili svetlobni zapis zadnjih luči. Notranjost je več ali manj enaka kot prej, s črnimi piano okrasnimi površinami in kontrastnim srebrnim izbirnikom prestav ter zračniki na armaturi. Prenovljeni model vključuje več serijske opreme, dodatne USB-C priklope, izboljšano vzvratno kamero in nov volan odet v nappa usnje.

Informacijski sistem sestavljata dva zaslona, standardno 7-palčni digitalni merilniki in 10,25-palčni osrednji zaslon, z doplačilom oba merita 10,25-palcev, v ozadju se nahaja nova generacija MBUX programske opreme. Sistem je bolj odziven kot prej in ima vgrajen čitalec prstnih odtisov za hitrejšo prepoznavo voznika, več funkcij zmore opravljati tudi glasovni asistent aktiviran s »Hey Mercedes«. Kabina je lahko po novem prevlečena v Artico umetno usnje različnih barv, AMG Line modeli se pohvalijo s semišem in rdečimi šivi.

Glavnina sprememb se je odvila pod motornim pokrovom, kjer ostajajo sajavci, benicnarji pa so vsi elektrificirani. Blago-hibridnim primerkom bo pomagal 48-voltni zaganjalni motor, ki med zaviranjem regenerira energijo, pomaga pri gladkem delovanju stop/start sistema in po potrebi med pospeševanjem doda 14 KM. Paleta tako vključuje vstopnega B 180 z 1,3-litrskim prisilno polnjenim štirivaljnikom s 136 KM, nekoliko močnejšega B 200 s 163 KM ter par 2-litrskih strojev s štirikolesnim pogonom. B 220 4MATIC zmore 190 KM, B 250 4MATIC pa 224 KM. Dizelska ponudba vključuje 2-litrski stroj s tremi stopnjami zmogljivosti: B 180 d s 116 KM, B 200 d s 150 KM in B 220 d s 190 KM.

Vrh izbire predstavlja priključni hibrid B 250 e, kjer sodelujeta 1,3-litrski bencinski motor in manjši 80 kW elektromotor s skupno močjo 218 KM. Ta izvedenka se pohvali z izboljšano baterijo in elektromotorjem ter hitrejšim 11 kW AC priklopom. V primeru hitrega polnjenja z močjo 22 kW, je se baterija od 10 do 80 odstotkov kapacitet napolni v 25 minutah. Na cene prenovljenega Mercedesa razred B bomo morali še nekoliko počakati, a kot vedno, lahko pričakujemo rahel poskok trenutnih številk.

Žiga Kolman
foto: Mercedes-Benz

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button