AvtomobilizemNovice

Dobrodošel med nami: Restavriran F1 dirkalnik Williams FW07/04!

Britansko podjetje Fifteen Eleven Design se je znova izkazalo.

Ljubitelji ekskluzivnih vozil verjetno poznate britansko firmo Fifteen Eleven Design, pri kateri se peščica inženirjev in oblikovalcev mudi okoli gradnje in obnove precej zanimivih štirikolesnikov. Še pred pobegom na nedavne novoletne počitnice so svetu predstavili svoj zadnji projekt – celovita restavracija F1 dirkalnika Williams FW07/04 iz leta 1980, v katerem je po razgretem asfaltu hrumel Alan Jones. Precej uspešno, saj je taisto sezono slavil zmago v svetovnem prvenstvu.

Omenjeni zmagoviti bolid je bil deležen polne pozornosti celih osem tednov in vmes doživel pravcato renesanso. Da je bila sila uspešna so se ikone F1 karavane, kot so David Coulthard, Emerson Fittipaldi in Damon Hill, prepričale na lastna čutila ob nedavni veliki nagradi Savdske Arabije. Tam namreč domuje lastnik restavriranega Williamsovega dirkalnika, ki se bo lahko še bolj samozavestno sproščal med suhimi vročimi dnevi.

Restavracija bolida je zajemala zamenjavo praktično vseh vitalnih delov, med katerimi so jih kar nekaj izdelali s pomočjo 3D tiskanja. Nov je tudi trilitrski V8 Cosworthov DFV agregat, za katerega so poskrbeli pri podjetju Geoff Richardson Racing Engines. Skupno je bilo porabljenih več kot tisoč ur inženirskega dela, da je Williams FW07/04 na asfaltu kot mladenič na igrišču.

Blaž Likovič
foto: Fifteen Eleven

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button