AvtomobilizemNovice

Dirkaška poslastica: Porsche 911 GT2 RS Clubsport 25

Druga ekskluzivna serija na osnovi 911 GT2 RS.

Porsche ponovno navdušuje z novo, obsežno predelano izključno dirkaško različico 911 GT2 RS. Z omejeno serijo Clubsport 25 praznujejo 25. obletnico ustanovitve ekipe Manthey Racing. Svetovno znano ime Porsche specialistov v svetu GT3 in GTE tekmovanj, prav tako so zaslužni za rekordno hitre GT produkte na zelenem peklu, Nordschleife.

Najnovejši Stuttgartski izdelek Clubsport 25, zasnovan na odhajajoči 991 generaciji modela 911, že izjemno hitrega GT2 RS dviga na povem novo raven doživljanja hitrosti, s paketom unikatnih mehanskih in aerodinamičnih nadgradenj. Nedotaknjen ostaja le 3,8-litrski šestvaljni bokser z dvema turbinama, ki svojih 700 konjičev preko sedemstopenjskega PDK menjalnika pošilja na zadnji kolesni par.

Pa se posvetimo aerodinamiki, ki je na sprednjem delu popolnoma preoblikovana, z namenom povečanja hladilne zmogljivosti in dodatnega potiska k tlom. Ogromne zračne odprtine in razdelilniki toka zraka so izdelani iz ogljikovih vlaken, medtem ko je hladilnik za boljši izkoristek postavljen na sredino. S to potezo so ob straneh sprostili prostor za hlajenje zavor. Pokrov »prtljažnika« ima globoke zračne zareze, katere vroč zrak usmerjajo preko strehe do zadnjega krilca.

Ekstremna aerodinamika se nadaljuje ob straneh, kjer so številne odprtine za odvajanje visokega tlaka in optimizirani karbonski zunanji ogledali, sposojeni pri GT3 dirkalniku. V širino se zrasli kolesni loki, ki lažje sprejmejo širše koloteke. Na zadku so namestili novo zajetno krilce z zgornjimi »swan-neck« nosili, kot pri mnogih dirkalnikih. Spodaj njegovo delo popolnjujeta manjši »ducktail« spojler in preoblikovan difuzor, medtem ko za zvočno spremljavo poskrbi nov izpušni sistem s sredinskima cevema, kot pri 992 GT3 Cup dirkalniku.

Barvno shemo je navdahnil Matheyjev GT3 R stroj, s kančkom zelenih podrobnosti, kot na njegovem zmagovalnem dirkaškem bratu. Pod kožo Clubsport 25 se skrivajo komponente vzmetenja v slogu modela 935, sodobne reinkarnacije legendarnega modela. Kot pričakovano so ga obuli v platišča s centralnim zaklepom, pri 935 si je izposodil še elektroniko, karbonski volan in varnostno kletko.

Clubsportov bo kljub številki 25 v imenu, skupno izdelanih 30, za vsakega bo potrebno odšteti najmanj 525 tisoč evrov.

Žiga Kolman
foto: Porsche

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button