AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Daymak Spiritus: Najhitrejši električni trikolesnik

Divji kanadski električar bo do stotice potreboval je 1,8 sekunde.

V kanadskem podjetju Daymak, z dvajsetletno tradicijo izdelave električnih skirojev, skuterjev in koles, nastaja najhitrejši električni trikolesnik z »lambo« vrati. Obljubljajo vozno dinamiko na ravni gokarta in oboroženost z najnovejšo tehnologijo. Gre praktično za Polarisa Slingshot s streho, a brez motorja na notranje izgorevanje. Projekt Spiritus je trenutno na stopnji javnega financiranja s sprejemanjem prednaročil in rezervacij. Pred 23. julijem letos nameravajo doseči 50 tisoč prednaročil, trenutno so skoraj na deset tisočakih.

Ko bodo leta 2023 začeli s prvimi dobavami Spiritusov, bodo na voljo dve različici. Osnovna Deluxe ocenjena na 19.995 dolarjev (16.480 evrov) prinaša cevno šasijo, 36 kWh baterijo in skupnih 290 kilometrov dometa. Daymak ta model označuje kot nekakšno vsakodnevno uporabno vozilo, do stotice bo pospešil v 6,9 sekundah in dosegel končno hitrost nekje 136 km/h.

Druga različica Ultimate je resnično ultimativna, saj bo vašo denarnico olajšala za kar 149 tisoč dolarjev (122.805 evrov). Pravilno ste prebrali. Za ta denar prejmemo karbonski monokok, karbonske panele in trikolesni pogon. Rezultat je lahkoten trikolesnik, ki stotico doseže v vsega 1,8 sekunde, kar ga bo brez dvoma uvrstilo na prvo mesto med hitrimi trikolesniki. V kompaktno vozilo naj bi stlačili zajetno 80 kWh baterijo, kar bo omogočalo do 480 kilometrov dometa.

Žiga Kolman
foto: Daymak

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button