AvtomobilizemNovice

Dallara EXP je Stradale na steroidih

EXP je tako brutalen, da ni cestno legalen.

Dallara Stradale je praktično dirkalnik, ki ga uporabljamo na običajni cesti, le če je to resnično nujno. Predstavljajte si potem, da si je znamenito italijansko dirkaško podjetje zamislilo odvreči pravila legalizacije in izdelati nabrušenega EXP.

Žal o novi radikalni dirkaški Dallara ni znanega veliko, razen možnosti nadgradnje obstoječih cestnih Stradalejev na EXP specifikacijo. Tisti lastniki, ki bi se odločili za to potezo, lahko kadarkoli svojega konjička preobrazijo nazaj v avtomobil z registrskimi tablicami.

Med znanimi podatki je pogonski sklop sestavljen iz obstoječega Fordovega 2,3-litrskega turbobencinskega štirivaljnika, z močjo povečano na 493 KM in 700 Nm navora – standardni Stradalle premore »samo« 395 konjev. Vsa ustvarjena energija se na zadnji kolesni par prenaša preko šeststopenjskega sekvenčnega menjalnika.

Zanimivo dejstvo je, da kljub pomanjkanju vetrobranskega stekla EXP na tehtnici pokaže več; 890 kilogramov v primerjavi z 855 kilogramov. Nobeno presenečenje glede na namestitev mogočnega zadnjega krilca, dodatnih aerodinamičnih elementov na karoseriji in večjega difuzorja. V hitrih zavojih EXP ustvari bolečih 2,7G bočnega pospeška, pri najvišji hitrosti 290 km/h pa generira kar 1.250 kilogramov potiska k tlom.

Če upoštevamo izkušnje Dallara na dirkaških stezah, bo novi EXP na progi pometel z vso konkurenco. Po nekaterih poročanjih na dirkališču v Maranellu že postavlja ekvivalentne čase GT3 dirkalnika. Vsi z debelo denarnico si lahko ponovno omislijo vrhunsko dirkaško igračko.

Žiga Kolman
foto: Dallara

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button