AvtomobilizemNovice

Cestno legalni Ferrari 575 GTC Stradale

Sodobna reinkarnacija Ferrarijevega GT dirkalnika z Nizozemske.

Začnimo najprej s kratko zgodovino. V zgodnjih dvatisočih je podjetje Prodrive z dirkaško izvedenko Ferrarija 550 GTS poželo veliko uspehov, vse brez uradne podpore italijanskega konjička. Ko je dve leti kasneje na trg pripeljal posodobljen model 575M, so mojstri iz Maranella izkoristili uspeh in razvili dirkaškega 575 GTC, s katerim so lahko privatne ekipe tekmovale v FIA GT prvenstvu.

Avtomobil so soustvarili Ferrari Corse Clienti in podjetje N. Technology, rezultat je bil poširjen 575M s stranskim izpuhom, kompozitnimi sestavnimi deli, šeststopenjskim sekvenčnim menjalnikom, ogromnim zadnjim krilcem in mnogimi ostalimi dirkaško pomembnimi komponentami. Standardni 5,7-litrski V12 motor je na novo zadihal z večjo 6-litrsko prostornino in proizvedel 605 KM ter 730 Nm navora.

Na zgornji sliki sicer ne gre za pravega 575 GTC, temveč za standardnega 575M predelanega v GTC izvedenko, popolnoma legalno za cestno vožnjo. Delo nizozemskega trgovca Classic Youngtimers Consultancy ima novo ime 575 GTC Stradale. Čeprav ne gre za original, predelava ni površna, Stradale je še vedno širši s stranskim izpuhom, aerodinamični elementi so karbonski, v notranjosti najdemo varnostno kletko, dirkaška sedeža z večtočkovnim vpetjem in še več karbona. Namenili so mu tudi magnezijeva OZ platišča in nastavljivo Intrax vzmetenje.

Podatkov o modifikacija motorja ni, a že standardni 575M dvanajstvaljnik ponuja zavidljivih 515 KM in 588 Nm navora. Menjalnik ostaja serijski F1 robotiziran ročni, saj je bil 575M prvi V12 Ferrari s takšno enoto.

Najboljšo novico smo prihranili za konec. Classic Youngtimers je to unikatno kreacijo pripravil za prodajo, vaša je lahko za 195 tisoč evrov plus davek.

Žiga Kolman
foto: Classic Youngtimers Consultancy

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button