AvtomobilizemNovice

Celovita pomladitev Porscheja Cayenne

Cayenna v najboljši izdaji še vedno poganja rohneč osemvaljni motor.

Tretja generacija Porscheja Cayenne je doživela dramatično prenovo, ki ga bo ohranila konkurenčnega še vrsto let, preden se pridruži četrta popolnoma električna generacija. Porschejev priljubljeni luksuzni SUV se ponaša z novo tehnologijo podvozja, inovativnimi sistemi in močno digitalizirano notranjostjo. Gre za najobsežnejšo prenovo kateregakoli Porscheja v zgodovini.

Najbolj opazna bo posodobitev zunanje podobe, ki prinaša oblikovno svežino z novimi odbijači, spremenjenim pokrovom motorja in naprednimi matričnimi LED žarometi. Zadaj ga bomo ločili po tridimenzionalno zasnovani osvetlitvi, preoblikovani zasnovi prtljažnih vrat in integriranem nosilcu registrske tablice. Razširjena barvna paleta obsega tri nove karoserijske odtenke, športni paket zmanjša maso za 33 kilogramov, na novo so začrtali tudi oblikovanja 20-, 21- in 22-palčnih platišč.

Največja evolucija se je odvila v kabini, ki smo jo spoznali že pred nekaj tedni, z novim konceptom zasnove, podobnim kot pri električnem Taycanu. Le-ta se osredotoča na voznika, pred katerim je nameščen nov 12,6-palčni ukrivljen zaslon z merilniki, vse pomembne funkcije so sedaj na volanu, izbirnik smeri vožnje pa je na armaturni plošči, desno od volana. S to potezo so sprostili dodaten prostor na sredinski konzoli, kjer najdemo dodatne odlagalne površine in večji upravljalnik klimatske naprave z elegantnim črnim panelom. Nad njim se nahaja 12,3-palčni osrednji informacijski zaslon na dotik z najnovejšim PCM operacijskim sistemom, z vso sodobno povezljivostjo, za zabavo sovoznika pa skrbi opcijski 10,9-palčni zaslon.

Prenovljeni Cayenne je sedaj standardno opremljen z jeklenimi vzmetmi s sistemom PASM, novi blažilniki z 2-ventilsko tehnologijo omogočajo optimalno delovanje v vseh pogojih. Precej je izboljšano udobje pri nižji hitrosti, boljša je vodljivost pri dinamični vožnji, zmanjšano je neželeno nagibanje v zavojih. Dinamično plat lahko dodatno nadgradimo s prilagodljivim zračnim vzmetenjem, ki odlično reagira tako na urejenih cestah, kot na brezpotju, hkrati so bolj opazne razlike med voznimi načini Normal, Sport in Sport Plus.

Na stari celini bo Cayenne na voljo s tremi pogonskimi sklopi. Izpiljen 4-litrski V8 z dvema turbinama je nadomestil 3-litrski V6 motor pri izvedenki Cayenne S. Ta proizvede 349 kW (474 KM) in 600 Nm navora, kar je 25 kW (34 KM) ter 50 Nm več od predhodnika, kar se pretvori v pospešek do stotice skrajšan na 4,7 sekunde in najvišjo hitrost 273 km/h. Vstopnico predstavlja prisilno polnjen 3-litrski V6 z 260 kW (353 KM) in 500 Nm navora. Enak agregat v sodelovanju z novim elektromotorjem poganja Cayenne E-Hybrid, kjer sistemska moč znaša 346 kW (470 KM). Večja baterija s kapaciteto 25,9 kWh omogoča do 90 kilometrov dosega v električnem načinu, polnjenje pa poteka preko 11-kilovatnega priklopa.

Na vrhu ponudbe (vendar le izven Evrope) bo ponovno kraljeval divji Turbo GT, ekskluzivno v kupejevski obliki, katerega 2-litrski bi-turbo V8 ustvari 485 kW (659 KM), oziroma 14 kW (19 KM) več kot prej. Rezultat je super-SUV, ki se kljub svoji masi do stotice izstreli v 3,3 sekundah in pospešuje do 305 km/h. Uraden začetek prodaje še ni objavljen, prav tako niso znane nove cene, ki bodo brez pomisleka znatno višje kot doslej.

Žiga Kolman
foto: Porsche

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button