AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Cadillac Lyriq: Prvi električni avtomobil prestižne ameriške znamke

Prihaja skupaj z novico o prekinitvi razvoja motorjev na notranje izgorevanje.

“Vrhunec stoletja inovacij in začetek velike nove dobe,” s takšnimi besedami je Cadillac pospremil razkritje novega električnega modela Lyriq. Postavna trditev se ne nanaša le na prvi električni avtomobil podjetja, temveč tudi na novo obdobje brez motorjev na notranje zgorevanje. Tu in tam še lahko pričakujemo kakšno posodobitev trenutnih modelov, a novi bodo vsi izključno električni.

Prvič smo Lyriqa v konceptni obliki spoznali lanskega avgusta, v tem času je razvoj potekal gladko in hitreje kot načrtovano, zato je serijska različica luč ugledala kar devet mesecev prej. Izgleda skoraj nespremenjeno v primerjavi s konceptom, polnilna vratca so nekoliko enostavnejša, žarometa sta klasična LED, vendar futurističen videz in kristalno črna maska z vgrajeno osvetlitvijo ostajata. Standardna ostajajo 20-palčna platišča, vendar bodo ponudili izbiro zajetih 22-palčnih. Notranjost ohranja konceptov gigantski 33-palčni zaslon, ki združuje merilnike in info-zabavni sistem.

Lyriq je zasnovan na GM-ovi Ultium platformi, kar pomeni uporabo velikega 100 kWh baterijskega sklopa, s preko 482 kilometrov dometa z enim polnjenjem. Trenutno bo ponujena le različica z enim elektromotorjem in zadnjim pogonom, ki bo zmogla 345 KM in 440 Nm navora, poskončnejša štirikolesno gnana izvedenka je skoraj za ovinkom. Najvišja moč hitrega polnjenja znaša 190 kW, 120 kilometrov dometa se bo tako povrnilo v nekje 10 minutah. Vodilni v segmentu bo pri izmeničnem polnjenju z 19,2 kW polnilnim modulom.

Seveda bo Lyriq oborožen z vsemi naprednimi tehnološkimi dobrinami, od nastavljivega regenerativnega zaviranja do odličnega Super Cruise asistenčnega sistema. Cena osnovnega modela bo v severni Ameriki znašala malenkost pod 60 tisoč dolarjev (50 tisoč evrov), proizvodnja naj bi stekla v prvi četrtini leta 2022.

Žiga Kolman
foto: Cadillac

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button