AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Cadillac Escalade gre na elektriko

Najbolj prepoznaven ameriški luksuzni SUV se podaja v svet električne tehnologije.

Cadillac je predstavil povsem novi Escalade IQ, ki prepoznavnega ameriškega luksuznega SUV-ja premika v električno dobo. Prvi povsem električni Escalade združuje ikonično obliko, napredno tehnologijo, visoko kakovost izdelave in z uporabo namenske platforme Ultium, obljublja do 450 kilometrov dosega.

Prihajajoči Escalade IQ je poln inovacij in presežkov, predvsem od konkurence izstopa z uporabo ogromnega 24-modulnega baterijskega sklopa Ultium, ki zagotavlja več kot 200 kWh kapacitete in je podprt z 800-voltno arhitekturo hitrega polnjenja, s katerim lahko v 10 minutah povrnemo do 160 kilometrov dosega. Vozilo so med drugim opremili tudi s tehnologijama V2H za dvosmerno pošiljanje energije v dom in V2L za napajanje naprav v ostalih scenarijih. Baterija je zaradi svojih dimenzij postala celo sestavni del konstrukcije vozila in zagotavlja dodatno togost ter posledično zaščito v primeru trka.

Za pogon Cadillaca Escalade IQ bo skrbel par elektromotorjev, ki omogoča prenos moči na vsa štiri kolesa. Sistemska moč je odmerjena pri zavidljivih 750 KM in 785 Nm navora, kar zadošča, da se več tri-tonski SUV do stotice požene v manj kot 5 sekundah. Poleg visoko zmogljivega električnega pogonskega sklopa bo Escalade IQ oborožen še z naprednima sistemoma vzmetenja, Magnetic Ride Control 4.0 in adaptivnim zračnim vzmetenjem, ki bosta poskrbela za udobno ter natančno vozno izkušnjo v primeru dinamičnih želja. Kot nekoliko manj nastopaška konkurenca pri Tesli, bo tudi Escalade IQ na voljo z naprednim pomočnikom za samodejno vožnjo. Super Cruise najnovejše generacije omogoča prostoročno vožnjo, vključuje bogat nabor aktivnih varnostnih sistemov in po potrebi samodejno parkira vozilo.

Zunanja zasnova modela Escalade IQ izkazuje Cadillacov kultni slog, hkrati pa izkorišča prednosti električne arhitekture. Eleganten profil SUV-ja in skrb za aerodinamiko prispevata k njegovemu ocenjenemu dosegu. Notranjost ponuja prostorno in sodobno okolje s 55-palčnim ukrivljenim zaslonom, ki ga poganja Qualcommova platforma Snapdragon Cockpit, potnike v drugi vrsti pa bo razvajal nov paket Executive Second-Row z različnimi pripomočki za povečanje udobja na dolgih poteh. Veliki ameriški električni SUV bo sprva na voljo v dveh različicah opreme, Luxury in Sport, ki ponujata različne notranje motive in bogato standardno opremo. Proizvodnja modela Escalade IQ bo v kratkem stekla v GM-ovi tovarni ZERO v Michiganu, za najugodnejši model pa bo ob prihodu na trg potrebno odšteti najmanj 130 tisoč dolarjev (119 tisoč evrov).

Žiga Kolman
foto: Cadillac

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button