AvtomobilizemNovice

BYD Auto z veliki načrti za madžarski Szeged

Kitajci bodo gradili svoje evropsko izhodišče pri vzhodnih sosedih.

Kitajski proizvajalec električnih vozil Build Your Dream (BYD) je potrdil, da bo v Szegedu na Madžarskem zgradil najsodobnejši proizvodni obrat osebnih električnih vozil. Vse to po lanskem nadvse uspešnem lansiranju v Združenem kraljestvu, kjer so tamkajšnjim kupcem ponudili tri osebna električna vozila.

Mesto Szeged, ki leži blizu tromeje med Madžarsko, Srbijo in Romunijo, je s 160 tisoč prebivalci četrto največje mesto pri naših vzhodnih sosedih. Velja za nekakšo središče prehrambne industrije, posebej poznano po – papriki. Vse to bi se lahko kaj kmalu spremenilo, saj bi lahko kitajski električni avtomobilski gigant BYD tam ustvaril na tisoče novih delovnih mest v svoji prvi evropski tovarni.

Naj spomnimo o katerem podjetju teče beseda. BYD je v letu 2023 zapeljal med 10 najbolj prodajanih znamk v globalnem merilu in z več kot tremi milijoni električnih vozil postal absolutni zmagovalec v številu prodanih primerkov. Tako je, Kitajci so nažgali tudi največjega konkurenta Teslo, saj imajo zares ogromen domač trg, ki jim omogoča odlično izhodišče za ekspanzijo tudi na evropskih tleh. Vse naj bi se začelo odvijati prav kmalu in to zgolj malce več kot 400 kilometrov stran od Lendave, še pred tem pa bo BYD na Stari kontinent pripeljal dodatne tri nove modele, ki se bodo pridružili obstoječi peterici (BYD HAN, BYD TANG, BYD ATTO 3, BYD SEAL in BYD DOLPHIN) v 230 salonih po 19 evropskih državah.

Blaž Likovič
foto: BYD

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button