AvtomobilizemNovice

Bugatti Mistral roadster: Bučno slovo od W16 motorja

Po sedemnajstih letih služnosti se poslavlja Bugattijev mogočen W16 motor. Zadnjikrat bo poganjal ekskluzivnega brezstrešnega hiperšportnika Mistral.

Doba zverinskih šestnajstvaljnih Buggatijev se bliža koncu. Mogočen pogonski agregat je od preroditve legendarne znamke na začetku novega tisočletja, do danes poganjal vse modele, veličastno slovo pa bo doživel v osrčju čudovitega W16 Mistral.

Kot pričakovano se novi Mistral mehansko močno zanaša na Chirona, za katerega so na začetku planirali zgolj kupejevsko obliko, kar so sedaj kot kaže ovrgli. Zasnovo Mistrala predstavlja preoblikovan karbonski monokok z odstranjeno streho, za bolj pristno doživetje najmočnejše izvedbe 8-litrskega W16 motorja, podprtega s štirimi turbopolnilniki, ki ustvari kar 1.600 KM in Nm navora. Stroj sposojen pri Chironu Super Sport ostaja povezan s sedemstopenjskim dvosklopčnim menjalnikom, kar Mistrala požene vse do hitrosti 420 km/h. Ta vrtoglava številka sicer ni njihov končni cilj, v kratkem se želijo potegovati za rekord najhitrejšega roadsterja, le-ta sedaj pripada Hennesseyu Venom GT Spyder – 427 km/h.

Za realizacijo takšnih misli, so morali Mistralu poleg zmogljivega pogona, nameniti primerne aerodinamične in hladilne izboljšave, kot pri Chironu ter edinstvenem La Voiture Noire. Kaj hitro opazimo, da se oblikovno zgleduje po slednjem, saj ga opredeljujeta širša maska v obliki podkve in dve zajetni stranski odprtini, kar dovaja večjo količino zraka hladilnikom. K zmanjšanju upora pripomorejo zračniki v žarometih, ki tok usmerjajo preko sprednjih blatnikov, obenem se pohvalijo z novim svetlobnim zapisom s štirimi svetilnimi elementi.

Največja sprememba je brez dvoma pomanjkanje trdne strehe, steklene površine ustvarijo novo silhueto, kot nekakšen vizir, prav tako sta se poslovili bočni zračni odprtini v obliki črke C, nadomestila sta ju manjša zračna tunela. Za potnikoma se nahajata dva zračnika v slogu ikoničnih elementov pri Veyronu, ki sta v celoti izdelana iz ogljikovih vlaken in hkrati opravljata nalogo zaščitnih lokov. Če se ustavimo še pri zadku, nas prevzame osvetlitev v obliki črke X, s čimer se poklanjajo izključno dirkaškem hiperšportniku Bollide. Na sredini se svetila združijo v osvetljen napis Buggati, nekoliko nižje pa zagledamo zajeten difuzor in ogromen enodelni zaključek izpuha.

Kljub obsežni karoserijski preobrazbi, je večina notranjosti ujemajoča s Chironom, s pokončno sredinsko konzolo iz karbona, kjer se nahajajo štirje vrtljivi gumbi s prikazom klimatske naprave ali tehničnih podatkov motorja. Z izjemo dveh zaslončkov ob straneh analognega merilnika pred voznikom, ostaja kabina neomadeževana z ogromnimi digitalnimi prikazovalniki.

Ker gre za Bugattija, bodo lahko nadobudni kupci prelistavali med skoraj neskončnimi možnostmi personalizacije, vse od različnih oblazinjenj in barv, do okrasnih površin iz titana, aluminija ali ogljikovih vlaken. Osrednja točka Mistralove kabine bo prestavna ročica izdelana iz enega kosa aluminija, z lesenimi dodatki in prosojno jantarno sredico. Skupno načrtujejo izdelati zgolj 99 primerkov, čisto vsi z osnovno ceno 5 milijonov evrov, so že razprodani. Prve Mistrale bomo lahko na cestah opazili leta 2024.

Žiga Kolman
foto: Bugatti

Povezani članki

4 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button