AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Brezstrešni Mini Electric se bo razkril v Šanghaju

Premiera evropskega vozila na kitajskem salonu čez nekaj dni.

Ne, nismo se zmotili pri podnaslovu. Minijev prvi serijski električar bo zanesljivo na voljo zgolj nam evropskim kupcem, vendar njegova premiera na daljnem vzhodu ni naključje. Prihodnje leto se bodo zagnali stroji, ki bodo sestavljali prihodnjo generacijo Minijevega modela Cooper SE Electric, zato je razgrnitev aktualne električne generacije nekakšno simbolno dejanje.

Mini Electric Convertible bo nastal v zgolj 999 primerkih in bo po besedah vodilnih za krmilom nemško-britanske znamke prvi baterijski električni premijec v svojem segmentu. Na voljo bo v dveh karoserijskih barvah – enigmatično črni ali belo-sivi, medtem ko bodo obrobe svetil in vratnih kljuk odete v Resolute bronast odtenek.

 

Prav vsi primerki bodo obuti v 17-palčna dvobravna lita platišča, ki bodo izdelana iz recikliranega aluminija.
Ambient bo obdan v usnje ter mestoma prepreden z rumenimi odtenki, ki se navezujejo na električni pogon. Serijska oprema je na zavidljivo visokem nivoju in vključuje v usnje odet športni volanski obroč, projekcijski zaslon, aktivni tempomat in podobno. Vsak primerek bo pričakovano tudi oštevilčen, da bo jasno navedena zaporedna številka njegovega nastanka. Oznake bodo nameščene na obrobe vratnih pragov ter na stranske zračne reže.

Najmanjše presenečenje je morda pogon, ki je preslikan iz električnega hatcha. Zmore torej 135 kW (184 KM) in črpa energijo iz razmeroma skromno odmerjene baterije s kapaciteto 32,6 kWh, saj povprečna avtonomija znaša le 200 kilometrov. Do kilometrske stotice bo pospešil v 7,1 sekunde, medtem ko se lahko streha pospravi ali namesti vse do hitrosti 30 km/h.

Cena? V Nemčiji je postavljena na 60 tisočakov, zato lahko nekaj podobnega pričakujemo tudi na sončni strani Alp, ljubitelji najsodobnejših Minijevih kreacij pa nestrpno pričakujejo prihajajočo povsem novo električno generacijo, ki jo bodo izdelovali na Kitajskem.

Mini v Šanghaj ne prihaja zgolj z električnim kabrioletom temveč tudi z nekaj novitetami. Tako bo v prihodnji generaciji v okviru multimedijskega vmesnika na voljo inteligentni osebni asistent v podobi simpatičnega angleškega buldoga Spika, ki ga bodo predstavili v futuristični študiji Aceman.

Blaž Likovič
foto: Mini

Povezani članki

4 komentarjev

  1. Hahahha jok. A ni to mal žalostno sploh dati v proizvodnjo s takšnim dosegom in prodajno ceno. Hvala bogu, da je človeška neumnost brezmejna..

  2. Kolikor sam razumem avte je poanta kabrijotov, da greš na izlet! Ne da pol časa preživiš na polnilnicah! Not najs, at all!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button