AvtomobilizemNoviceZanimivosti

Boljši kot nov: Jaguar XK120 z osupljivo obnovo

Nekdanji najhitrejši avtomobil je na voljo v izjemnem stanju.

Pisalo se je leto 1948, ko so pri britanski znamki Jaguar na trg poslali dvosedežni brezstrešni športnik z oznako XK 120. V šestih letih so jih sestavili 12.055 in do danes se jih je ohranila zgolj peščica, katerih vrednosti na dražbah zlahka dosežejo nekaj sto tisočakov. Jaguar XK 120 je znan kot najhitrejši avtomobil svoj čas, saj ga je njegov 3,4-litrski vrstni šestvaljnik pognal vse do takrat impresivnih 193 km/h. nič čudnega, da so povsem prvi primerek dostavili »kralju Hollywoda« Clarku Gablu.

Tokratni primerek se zdi kot zamrznjen v času, saj je več kot odlično restavriran pod rokami mojstrov specializiranega podjetja Hilton & Moss. Čeprav je avtomobil nastal pred skoraj 70 leti v davnem 1953, so ga Britanci obnovili v praktično novo stanje. Njegov pogon je prevozil zgolj 540 kilometrov, zahvaljujoč sodobni nadgradnji, ki bo omogočila hitro cestno vožnjo na današnjih asfaltiranih površinah. Tako motor kot menjalnik sta tako modificirana za voznike 21. stoletja in omogočata udobnejšo rabo v prihajajočih letih. Tudi zavore so posledično kolutne s čeljustmi, da je vozilo kos pogonu.

Več informacij o modificiranem Jaguarju XK 120, ki je znamko zasidral med največje, najdete na uradni spletni strani TUKAJ, kjer trenutna cena vozila znaša 117.000 funtov oziroma bolj domačih 139 evrskih tisočakov.

Blaž Likovič
foto: 

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button