AvtomobilizemNovice

BMW XM Label Red: ekstravagantni Bavarec s 748 KM

Predstavlja se najmočnejši in najdražji nosilec črke M.

BMW-jev športni oddelek M je konec lanskega leta predstavil svoj prvi samostojni model v sodobni dobi po legendarnem superšportniku M1, ki je močno pretresel avtomobilski svet. Čeprav gre za športno divizijo so zaradi gibanja časa ubrali obliko SUV-ja in ga oborožili z zmogljivim pogonskim sklopom, kar sedaj nadgrajujejo z izvedenko Label Red, za vse ljubitelje ekstravagantnega.

Novi BMW XM Label Red gradi na osnovi standardnega XM in dodaja veliko nastopaškega sloga, kar pri bavarskem podjetju opisujejo kot »ekstrovertno oblikovanje z ekskluzivnimi podrobnostmi«, a presodijo naj kar vaše oči. Že klasični XM močno izstopa iz povprečja, dodatek Label Red pa prinaša kovinsko rdeče obrobe oken in sprednje maske, rdeče elemente na zajetnih 22-palčnih platiščih, enaka barvna tematika se nadaljuje v razkošni usnjeni notranjosti, kjer bomo sicer našli enako tehnološko zasedbo kot pri običajnem XM. Največji navdušenci bodo lahko izbrali omejeno izdajo XM Label Red Edition s 500 primerki, z unikatno Frozen Carbon črno karoserijsko barvo, rdečim okrasjem na zadnjem difuzorju in obeležilno plaketo »1 od 500«.

Obe izvedenki se pohvalita z občutno spremembo številk zmogljivosti pogona, saj je moč 4,4-litrskega twin-turbo V8 motorja iz standardnih 489 KM zrasla na 585 KM, navor pa na 750 Nm. Ker je XM priključni hibrid, za podporo klasičnega motorja skrbi električna plat z enim elektromotorjem s 145 kW (197 KM), zavoljo katerega sistemska moč znaša kar 748 KM in 1.000 Nm navora. Kljub zajetni masi skoraj 2,7 tone, se mogočni Bavarec do stotice požene v zgolj 3,8 sekundah in z vključenim paketom M Driver’s Package doseže najvišjo hitrost 290 km/h. Hibridna plat z litij-ionsko baterijo s kapaciteto 25,7 kWh, v električnem načinu omogoča do 83 kilometrov dosega, vožnja pa zaradi unikatne zvočne spremljave skladatelja Hans Zimmerja ne bo dolgočasno tiha. Prazno baterijo lahko preko izmeničnega priklopa z močjo 7,4 kW napolnimo v 4 urah in 15 minutah.

Najmočnejši nosilec oznake M v zgodovini se pohvali s posebej nastavljenim podvozjem, z adaptivnim M vzmetenjem, aktivnim sistemom preprečevanja nagibanja in štirikolesnim krmiljenjem, za čim manjšo izgubo zajetne konjenice podane preko stalnega M xDrive štirikolesnega pogona. XM Label Red bo globalno premiero doživel na Šanghajskem avtomobilskem salonu, saj je tamkajšnji trg ključen za doseganje prodajnih ciljev. Poleg naziva najmočnejšega M izdelka, si je XM Label Red prislužil tudi najvišjo ceno med serijskimi modeli, za osnovnega bo potrebno odšteti najmanj 203 tisoč evrov.

Žiga Kolman
foto: BMW

Povezani članki

3 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button