AvtomobilizemNovice

BMW M5 je postal brutalen priključni hibrid

Novi BMW M5 predstavlja ogromno novosti, vendar ohranja rohneč V8 motor.

BMW je avtomobilskemu svetu naposled razkril novo generacijo superlimuzine M5, ki v novi generaciji zapušča klasičen recept zgolj zmogljivega bencinskega motorja in dodaja priključno hibridno tehnologijo, s katero izpolnjujejo nove ekološke standarde ter hkrati prinašajo visoko stopnjo moči. Najmočnejši M5 doslej kljub sodobnemu pogonu ohranja združitev udobne premijske limuzine in mogočnega pogona, z dodatkom agresivne zunanje podobe.

Novi BMW M5 združuje moč in dinamičnost s svežo interpretacijo oblikovanja v slogu športnih avtomobilov. Značilnosti, kot so izraziti kolesni loki, stranska krila, izklesan sprednji odbijač in za model značilna površina okoli stebrička C, ustvarjajo atletski in puristični videz. Po tem dizajnu se razlikuje od BMW serije 5 limuzina, hkrati pa poudarja svoje dinamične zmogljivosti. Zunanja in notranja zasnova BMW M5 poudarjata večplastni značaj. Avtomobil izžareva umirjenost, z zalogami moči, pripravljenimi tako za sproščena križarjenja na električni pogon kot za intenzivne vožnje na dirkališču. Sistem M Hybrid skupaj z natančno prilagojenim prenosom moči in tehnologijo podvozja zagotavlja neprimerljivo dinamiko v svojem segmentu. Svetovna premiera novega BMW M5 bo potekala naslednji mesec na Festivalu hitrosti v Goodwoodu v Angliji, vzporedno pa bo stekla proizvodnja v tovarni skupine v Dingolfingu.

Kar poglejmo kaj je novega pri najbolj prelomnem delu vozila, torej pogonskem sklopu M Hybrid. Sistem združuje ustaljen prisilno polnjen 4,4-litrski V8 z elektromotorjem, vgrajenim znotraj osemstopenjskega samodejnega menjalnika. Bencinski motor v lastni režiji ustvari 430 kW (585 KM) in 750 Nm navora. Elektromotor prispeva dodatnih 145 kW (197 KM) in 280 Nm navora, pri čemer se efektivni navor po potrebi poveča na 450 Nm. Ta konfiguracija odraža pogonski sklop v hiperšportnem dirkalniku M Hybrid V8, ki zagotavlja takojšnje in zmogljive odzive na pritiske stopalke za plin. V skupnem sodelovanju dva sklopa ponudita kar 535 kW (727 KM) in kar 1.000 Nm navora, kar se prevede v pospešek do stotice v 3,5 sekunde, najvišja hitrost znaša 250 km/h, z opcijskim paketom M Driver’s Package pa se poveča na 305 km/h.

Posebnost v primerjavi s predhodniki je zmožnost povsem neslišne vožnje v električnem načinu, saj lahko brez vmesnega polnjenja prevozimo do 69 kilometrov do hitrosti 140 km/h. Izčrpano baterijo lahko iz zunanjega vira napajamo z največjo močjo 7,4 kW. Športni izpušni sistem s prilagodljivimi loputami in dvojnimi zaključki izboljša izkušnjo s globokim rohnečim zvokom motorja, medtem ko IconicSounds Electric zagotavlja akustični odziv na oddajanje moči elektromotorja.

Moč se na vsa štiri kolesa prenaša prek spremenljivega M xDrive sistema, ki v načinu 4WD Sport sicer več moči pošilja nazaj, vendar ga je mogoče preklopiti v način 2WD za pristno driftersko izkušnjo. Prilagodljivo vzmetenje M z elektronsko nadzorovanimi blažilniki, integriranim aktivnim krmiljenjem in specifičnimi nastavitvami optimizirajo vodljivost in udobje, od vsakodnevne vožnje do vožnje na dirkališču. M5 je serijsko opremljen z zavorami M Compound, kupcem so na voljo tudi karbon-keramične zavore, veliko prispevajo tudi lahka 20-palčna platišča spredaj in 21-palčna zadaj. S pomočjo gumbov na sredinski konzoli modela M5 lahko vozniki prilagajajo izkušnjo in tako spreminjajo nastavitve pogonskega sistema, podvozja, krmiljenja, zavor ter sistema M xDrive. Tipka M Hybrid omogoča preklapljanje med načini Hybrid, Electric, in eControl, za dirkaške navdušence sta pripravljena programa Dynamic in Dynamic Plus.

Notranjost modela M5 odlikujejo progresivni kokpit športnega avtomobila z usnjenim volanom z ravnim dnom, nastavljivi udobni sedeži in ukrivljenim panel z dvema zaslonoma ter prilagojenimi grafikami. Standardna oprema prinaša usnjeno oblazinjenje Merino, , štiricpodročno klimatsko napravo, ogrevane sprednje sedeže, ambientalno osvetlitev, panoramsko stekleno strešno okno, ozvočenje Bowers & Wilkins Surround in brezžično polnjenje. Novega M5 bo mogoče izdatno obogatiti s paketi, kot so okrasje zunanjosti iz ogljikovih vlaken, oblazinjenje v alkantari, prezračevanje sedežev, katalog opreme M Performance pa kot pri ostalih modelih dodaja presežke komponent iz karbona. Koliko bo potrebno odšteti za novega M5 še ni znano, a v domači Nemčiji ga cenijo na najmanj 144 tisočakov.

Žiga Kolman
foto: BMW

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button