AvtomobilizemNovice

BMW M3 in M4 za 50. obletnico znamke M

Omejena serija BMW M3 in M4 50 Jahre za pol stoletja delovanja oddelka M.

Bavarci letošnje leto praznujejo velik mejnik športnega oddelka M, ki že pet desetletij navdušuje ljubitelje hitrih nemških avtomobilov. Za takšen jubilej so pripravili posebno serijo modelov M3 in M4 Competition – 50 Jahre BMW M Edition.

Čeprav gre za izredno posebno izdajo dveh popularnih športnikov, v osrčju ostajata mehansko nespremenjena, saj ju še vedno poganja enak 3-litrski vrstni šestvaljnik s podpor para tubopolnilnikov, ki ustvari 375 kW (510 KM) in 650 Nm navora. Pospeški do stotice ostajajo odmerjeni pri 3,9 sekundah, kot tudi najvišja hitrost 250 km/h. Oba modela bosta v izvedbi 50 Jahre opremljena s samodejnim menjalnikom v kombinaciji z zadnjim ali xDrive štirikolesnim pogonom.

Od povprečja se bosta sicer razlikovala na estetskem področju, s svežo paleto karoserijskih barv – karbonsko črna, Macao modra, Brands Hatch siva, Imola rdeča in San Marino modra – in novimi kovanimi platišči v matirani temno sivi ali bronasto-zlati barvi. Vsi primerki bodo dodatno okrašeni z unikatnimi pragovi z napisom »Edition 50 Jahre BMW M«, ki se je znašel tudi na naslonih karbonskih školjkastih sedežev in v obliki kovinske plakete na sredinski konzoli.

Proizvodnja jubilejne serije bo vsekakor številčno omejena, vendar BMW še ni razkril o kakšnih številkah razmišljajo. Seveda tu govorimo o evropski različici, željnim kupcem v ZDA in Kanadi bodo namreč dostavili 500 primerkov M3 50 Jahre Edition, na voljo še z barvitejšo konfiguracijo in nenazadnje z ročnim menjalnikom.

Cen BMW še ni predstavil, vendar lahko pričakujemo izdaten pribitek k 93 oziroma 96 tisočakom, kolikor pri nas staneta M3 in M4 Competition. Poleg nedavno razkritega divjega M4 CSL in serije 50 Jahre Edition, bodo v letošnjem prazničnem letu pri BMW M postregli še z nekaj poslasticami, kot sta prvi serijski M3 Touring ter serijska oblika koncepta XM.

Žiga Kolman
foto: BMW

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button