AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

BMW-jev puščavski taksi

Ali se BMW podaja v dakarske vode? Zanimiv videoposnetek namiguje na nove podvige bavarskega podjetja.

BMW ni podal nobenih informacij o udeležbi na reliju Dakar. Prav tako izkazali zanimanja za prvenstvo Extreme E. Vse kar videoposnetek prikazuje, je drsenje in poskakovanje Dune Taxija skozi zapuščen ter nadvse čudovit kotiček arabske puščave.

Kljub vsemu videoposnetek razkriva puščavski dirkalnik, ki precej spominja na električnega BMW-ja, katerega poganja sklop s 400 kW (536 KM) in kar 1.000 Nm navora. Dirkalnik je skoraj v celoti izdelan iz polimerno okrepljenih naravnih kompozitov (NFRP), za katerimi tiči enaka osnovna ideja kot pri karbonskih vlaknih CFRP, le da za pletenje uporabljajo rastlinska vlakna, večinoma lanena. Naravni kompoziti precej bolje absorbirajo vibracije in ne pokajo kot povprečna ogljikova vlakna, hkrati so prijaznejša do okolja.

Ko že omenjamo vibracije, je teh pri tovrstnih brezpotnih dirkalnikih ogromno, namreč Dune Taxi premore vzmetenje s kar 400 mm hoda in resen komplet blažilnikov, kot pravi stroj za odpravo na reli Dakar. Posnetek, dejansko vreden ogleda, je obogaten z različnimi hitrimi terenskimi Bavarci, nekaj zabave na asfaltu in akcije na peščenih sipinah. V glavnih vlogah sta se znašla dirkač Abdo Feghali in igralka Madelyn Cline.

V filmu je tudi del, v katerem se ekstremni električar poda na najvišjo peščeno sipino na svetu Tal Moreeb, in sicer na način, ki prikazuje kako težaven je tak podvig. Za lažjo predstavo: Tal Moreeb se dviguje 300 metrov visoko, do vrha pa se je treba povzpeti po 50-stopinjski peščeni klančini, ki ne ne ponuja obilice oprijema. Tam velikokrat potekajo gorsko-hitrostne preizkušnje, katere si lahko ogledate na Youtube.

Žiga Kolman
foto: BMW

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button