AvtomobilizemNovice

BMW-ja X5 in X6 M Competition z elektrifikacijo v novo pomlad

Prenovljena super-SUV-ja le z okusom Competition.

Pred kratkim prenovljenima BMW-jema X5 in X6 sledi osvežitev paradnih športnih izvedenk z veliko črko M. Poleg očitnih oblikovnih sprememb so jima namenili spremembo na področju zmogljivosti, saj sta prenovljena X5 M in X6 M na voljo zgolj v nabrušeni obliki Competition.

Velik val novosti je prinesla tudi uporaba 48-voltne blago-hibridne tehnologije, saj dvojica mogočnih SUV-jev predstavlja prvo uporabno tovrstnega sistema pri M diviziji. Kompakten sistem električne podpore z največ 9 kW (12 KM) in 200 Nm navora, sodeluje s preizkušenim 4,4-litrskim twin-turbo V8 motorjem, skupaj proizvedeta 460 kW (625 KM) ter 750 Nm navora. Takšne številke zadoščajo za pospešek do stotice v 3,9 sekundah pri obeh modelih, nekoliko bolj aerodinamičen X6 M je za 0,2 sekunde hitrejši le do 200 km/h. Najvišja hitrost ostaja standardno omejena na 250 km/h, kar lahko z M Driver’s paketom povišamo na 280 km/h.

Pri obeh za prenos moči na kolesa skrbi elektrificiran osemstopenjski samodejni menjalnik s hidravličnimi nosilci, kar omogoča bolj direkten prenos večje moči preko M xDrive štirikolesnega pogona in aktivnega zadnjega diferenciala. Štirikolesni pogon v športnem načinu favorizira zadnji kolesni par, a popoln odklop sprednje osi, kot pri M5 ali M3, žal ni mogoč. Inženirji so se poigrali tudi z nekaterimi nastavitvami, ki izboljšujejo vozno dinamiko, z njimi odlično sodelujejo adaptivni blažilniki, vključeni v sistem vzmetenja z dvojnim vpetjem spredaj in večtočkovnim zadaj.

Novo pridobljeno energičnost obeh velikih M modelov spremlja sveženj agresivnih oblikovnih popravkov, med katere štejemo novo masko sprednjih ledvičk s horizontalnimi letvicami, dodatni krilce pod sprednjim odbijačem, večji zadnji spojler, nova 21- ali 22-palčna platišča in seveda spremenjen svetlobni podpis osvetlitve na obeh koncih. V notranjosti gre za klasično sledenje trendu, ki prinaša ukrivljen panel z 12,3-palčnimi digitalnimi merilniki in 14,9-palčnim informacijskim zaslonom, s podporo najnovejšega iDrive 8 operacijskega sistema.

Kot se za izdelka M divizije spodobi, bo razkošna kabina razvajala s športnimi multifunkcijskimi sedeži in volanom, stopalkami ter varnostmi pasovi iz kolekcije M. Med serijsko opremo prištevamo oblazinjene v kakovostnem merino usnju, M Sport izpušni sistem, štiripodročno klimatsko napravo, adaptivna matrična LED žarometa, storitve Connected Drive, napredne asistenčne sisteme, prostoročno parkiranje in brezžično polnilnico mobilnih naprav. Na ceste naj bi prenovljena X5 M in X6 M zapeljala predvidoma v aprilu. Slovenske cene še niso znane, v domači Nemčiji bodo morali za klasičnega SUV-ja odšteti najmanj 158.300 evrov, za kupeja pa 161.200 evrov.

Žiga Kolman
foto: BMW

Povezani članki

3 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button