AvtomobilizemNovice

Prenovljena BMW X5 in X6: v ospredju elektrifikacija in digitalizacija

Bavarci vračajo udarec nedavno prenovljenemu Mercedesu GLE.

Minilo je le nekaj dni, ko je Mercedes-Benz predstavil prenovljeno družin GLE, sedaj Bavarci vračajo udarec s prenovljenim X5 in X6. V primerjavi s subtilno osvežitvijo Mercedesov, je pri BMW-ju zgodba precej bolj odmevna, namreč dva velika SUV-ja se ponašata z občutno spremenjeno zunanjo in notranjo podobo, obenem so jima namenili številne sodobnejše tehnološke bonbončke ter spremembe pod motornim pokrovom.

Preoblikovano četrto generacijo BMW-jev X5 in X6 bomo prepoznali po močno preoblikovani sprednji maski, katero je seveda mogoče opremiti z osvetlitvijo in preurejene sprednjem odbijaču. X5 ima standardno vključen terensko opredeljen paket xLine, medtem ko je X6 precej bolj nastopaški s športnimi M Sport potezami. Sprednja žarometa sta pri obeh za 35 mm ožja kot poprej, z novim svetlobnim podpisom in opremljena z matrično LED tehnologijo ter na voljo z zasenčenim Shadowline paketom. Novostim ni ubežal niti zadnji del, kjer bomo najprej opazili spremenjeno osvetlitev in manjše oblikovne popravke, nova so tudi oblikovanja platišč, ki glede na opremo merijo od 19- do 22-palcev.

Tako kot nos obeh modelov, se je močno spremenila tudi podoba notranjega ambienta, še posebej armaturne plošče, ki sledi smernicam ostalih novejših modelov. Naslovnico piše velik ukrivljen steklen panel, za katerim se skrivajo 12,3-palčni digitalni merilniki in 14,9-palčni osrednji informacijski zaslon, katera žene najnovejši iDrive 8 operacijski sistem. Upravljanje klimatske naprave so na srečo prepustili hitrim tipkam pod zaslonom, kamor so sicer dodali še nekaj dodatnih tipk na dotik, nova je tudi ročica za upravljanje smeri vožnje. Celotno digitalizacijo lahko kupci okrepijo še s projicirnim zaslonom s prikazom razširjene resničnosti, za prijetno počutje bodo skrbeli panoramsko steklo LED osvetlitvijo, gumbi iz kristala in odlično Bower & Wilkins ozvočenje.

Pogled pod pokrov motorja razkrije številne novosti, kot so razširjena elektrifikacija in prenovljen osmestopenjski samodejni menjalnik. Oba velika Bavarca sta povsem elektrificirana z najmanj 48-voltno blago-hibridno tehnologijo z elektromotorjem vključenim v menjalnik, ki lahko po potrebi doda 9 kW (12 KM) in 200 Nm navora, ostaja tudi standarden inteligente xDrive štirikolesni pogon. Motorno paleto bo otvoril xDrive30d s prisilno polnjenim 3-litrskim šestvaljnim dizlom s 298 KM in 670 Nm navora, drugi dizelski motor bo dodan v poletnih mesecih. Stopničko višje predstavlja xDrive40i s turbinsko podprtim 3-litrskim šestvaljnim benicnarjem, ki ustvari 380 KM in 540 Nm navora. Pospešek do stotice se pri tej različici odvije v prijetnih 5,4 sekundah, a najpomembnejša bo izboljšana ekonomičnost zavoljo blago-hibridne podpore in omogočanje neslišne vožnje pri nižji hitrosti.

Do prihoda polnovrednih M modelov bo vrh ponudbe predstavljal M60i, s še vedno impresivnim 4,4-litrskim twin-turbo V8 motorjem z 48-voltnim blago-hibridnim sistemom, ki ponuja 530 KM in 750 Nm navora. Pospešek do stotice v ob polni obremenitvi odvije v 4,3 sekundah, najvišja hitrost znaša 250 km/h. Lovci na ekologijo bodo lahko izbrali priključnega hibrida xDrive50e, ki se pohvali z najobširnejšo prenovo. 3-litrskem bencinskem motorju pomagata elektromotor in baterija s kapaciteto 25,7 kWh, kar je 25 odstotkov več kot pred prenovo. Sistemska moč je zrasla na 490 KM in 700 Nm navora, s 110 kilometri je večja tudi električna avtonomija. Osvežena BMW-ja X5 in X6 bosta v prodajen salone zapeljala predvidoma aprila letos.

Žiga Kolman
foto: BMW

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button