AvtomobilizemNovice

Bentley Batur: Najmočnejši izdelek britanske znamke

Nova kreacija oddelka Mulliner, omejena na 18 primerkov, postavlja visoka merila zmogljivosti in obenem riše smernice električne prihodnosti.

Bentley je trenutno na prelomni točki, saj nameravajo z letom 2025 predstaviti svoj pri povsem električen model, za katerega bod uporabili oblikovne poteze predstavljene na ekskluzivnem Baturju. Tokrat gre še vedno za klasično gnano prestižno križarko, ki je prejela tudi laskavi naziv najmočnejšega serijskega Bentleyja vseh časov.

Novinec razkrit na dogodku Monterey Car Week, uteleša začetek oblikovne revolucije britanske znamke, ki bo neposredno vodila prehod v električno dobo. Opredeljujejo jo ga trije klični stebri – mogočna prezenca, eleganca in dolg sprednji konec. S tem namenom je značilna sprednja maska pridobila svežo zasnovo, katero bo mogoče preobraziti za električno ero. Postaven sprednji del Baturja obenem predstavlja nove poteze pri odbijaču, z novimi stranskimi režami in tanjšima žarometoma – velik preskok iz tradicionalnih okroglih enot.

Še vedno ostajajo zvesti dolgem pokrovu motorja z elegantnimi linijami, pod katerim domuje mogočen bencinski motor. S strani nadaljujejo prefinjeno z izjemo dveh zračnih zarez za sprednjima blatnikoma, širokima C-stebričkoma in unikatnimi 22-palčnimi platišči. Zadek se zaključi precej zaobljeno in predstavlja aktivno aerodinamično krilce ter tanko osvetlitev. Zaradi zasnove na aktualnem Continentalu GT, Batur ohranja klasično kupejevsko podobo in odpiranje prtljažnika.

Večina karoserije Baturja je lahko izdelana iz ogljikovih vlaken ali alternativnih naravnih kompozitov. Andreas Mint, direktor oblikovanja pri Bentleyju, povzema razvoj oblikovalskega jezika modela Batur: »Na splošno je oblika čistejša in poenostavljena, bolj se zanašamo na zaobljene površine, ki so na pravih mestih razčlenjene, da odražajo svetlobo in temo ter dajejo oblikovanju večjo moč.« Skladna ekskluzivna tematika se nadaljuje tudi v notranjosti, ki je kljub podobnosti z običajnim Continentalom GT, obogatena s 3D tiskanimi elementi in gumbom za zagon motorja iz 18 karatnega zlata.

Drugod lahko opazimo še razširjeno uporabo naravnih kompozitov in barkorez z vzorcem melodije zvoka motorja na armaturni plošči, vse ostale površine so odete v nizko-ogljično usnje prepredeno z recikliranimi nitmi – Bentleyjev pristop k strategiji trajnosti Beyond100.

Pod površjem Baturja domuje znani 6-litrski twin-turbo W12 motor, ki vsekakor ni na enaki ekološki ravni kot preostanek avtomobila, saj ustvari kar 730 KM in vrtoglavih 1.000 Nm navora. Takšne številke so dosegli z izboljšanim hlajenjem, novimi nastavitvami in seveda parom večjim turbopolnilnikov. Moč se preko osemstopenjskega dvosklopčnega samodejnega menjalnika prenaša a vsa štiri kolesa, za zvočno spremljavo pa skrbi nov titanski izpušni sistem s 3D tiskanimi zaključki cevi. Pospeškov, hitrosti in podobnih podatkov ne razkrivajo, a brez dvoma lahko pričakujemo doseg stotice v manj kot 3,5 sekundah.

Skladno z dodatno zmogljivostjo so Baturju namenili dinamične izboljšave v obliki elektronsko nadzorovanega diferenciala z delno zaporo, krmiljenja zadnjih koles, sveže nastavljenega adaptivnega zračnega vzmetenja, dodatne ojačitve za zmanjšano nagibanje in zajetne zavore s kolutmi iz silicijevega karbida, v katere grizejo 10-batne čeljusti.

Bentley Mulliner namreava izdelati zgolj 18 primerkov ekskluzivnega Baturja, za vsakega bo potrebno odšteti bolečih 1,65 milijona evrov, brez prištetega davka in premnogih dodatkov po naročilu. Vsi Baturji so sicer že razprodani, prvi lastniki se jih bodo razveselili že v sredini prihodnjega leta.

Žiga Kolman
foto: Bentley

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button