AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Avtomobilnost v Evropi na prelomu v 2022

Kaj pravi obsežna študija podjetja EasyPark Group?

Glede na nedavno evropsko raziskavo, ki jo je izvedlo tehnološko podjetje EasyPark Group, večina Evropejcev razmišlja o nakupu električnega vozila, bodisi kot svoj naslednji avto ali kot nakup v bližnji prihodnosti. Pri tematiki parkiranja jih moti dolgo iskanje prostega mesta in so nadalje mnenja, da bo inovacija hitrega iskanja prostih mest ena izmed najbolj uporabljenih orodij bližnje prihodnosti.

Kot že ime pove, tehnološko podjetje EasyPark Group raziskuje splošen odnos do mobilnosti, pri tem seveda prednjačijo parkirne navade voznikov. Vseevropska raziskava je pokazala, da je zanimanje za lastništvo električna vozila med Evropejci precejšnje, več kot polovica prebivalstva (51 %) namreč pravi, da razmišlja o nakupu električnega avtomobila. Po mnenju tistih, ki si danes že lastijo električni jekleni konjiček, so njihovi vsakodnevni izzivi premalo številno polnilnih postaj (18 %), ponekod težje lociranje le-teh ter prepočasno polnjenje (obe s 13 %). Po drugi strani pri EasyParku zelo pozitivno ocenjujejo čedalje večje zanimanje za električne avtomobile, in to je za vse odgovorne tudi jasen pokazatelj, da se bodo zahteve po podporni arhitekturi, ki podpira tako lastništvo kot uporabo, znatno povečale.

Raziskava nadalje ugotavlja, da približno tretjina (29 %) Evropejcev že uporablja parkirne aplikacije za plačilo parkiranja. Številke se med državami pričakovano razlikujejo – v Skandinaviji so najvišje, na Švedskem recimo kar dvakrat, saj več kot dve tretjini prebivalstva uporablja parkirne aplikacije. Za to sta po mnenju Švedov odgovorni dve prednosti tovrstne uporabe, in sicer brezgotovinsko plačilo ter možnost fleksibilnega prilagajanja časa parkiranja brez fizičnega obiska parkomata.

Kaj so glavne ovire in tegobe pri parkiranju? Časovno potratno iskanje parkirnega mesta vodi s 36 %, sledijo ozka parkirna mesta s 33 % in z odstotkom manj so se uvrstile splošne težave z iskanjem ustreznega parkirnega mesta (čas, lokacija, dostopnost in podobno). V Španiji, Italiji in Franciji je ta številka kar 50 odstotkov, medtem ko je v nordijskih državah zgolj 22 odstotkov. V povprečju več kot tretjina vprašanih porabi za iskanje parkirišča med 5 in 20 minutami, zato z nestrpnostjo pričakujejo inovacijo oziroma aplikacijo za hitro iskanje prostih parkirnih mest. Pri tem bi si želeli prejeti informacije tudi o ceniku, morebitni rezervaciji in fleksibilnosti parkirnega časa – torej možnost predčasnega zaključka in samodejno podaljševanje do preklica recimo.

V primeru obiska tujine ima petina vprašanih težave pri razumevanju lokalnih prometnih znakov in pravil, medtem ko s 17 odstotki sledijo težave s plačilom parkirnine.

O raziskavi

Raziskava je potekala med 23. in 28. avgustom 2021 in je vključevala 16.574 anketirancev z Danske, Finske, Italije, Slovenije, Španije, Velike Britanije, Švice, Norveške, Švedske, Avstrije, Belgije, Francije, Nemčije in Nizozemske.

Blaž Likovič
foto: NP

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button