AvtomobilizemNovice

Avanturistični Ariel Nomad druge generacije

Nomad 2 ohranja igrivost predhodnika z dodatkom večje moči.

Britansko avtomobilsko podjetje Ariel navdušuje z drugo generacijo pustolovskega modela Nomad, ki nadaljuje zapuščino originala z dodatkom izboljšane oblike in večje zmogljivostji. Arielova filozofija resne zabave ostaja osrednja točka, saj oblika sledi funkciji, kar je razvidno iz terenskih sposobnosti. Nomad 2 je oborožen z izpostavljenim vzmetenjem, blažilniki z dolgim hodom, zaščitnimk ploščami, dvignjenim dovodom zraka in preprosto notranjostjo.

Nomad druge generacije je bil v primerjavi s predhodnikom temeljito prenovljen, saj imatal le tri skupne komponente. Združuje povratne informacije strank in najnovejše Arielove raziskave in razvoj, zaradi česar je občutno obljši kot prej. Nomad 2 predstavlja vrhunec 25-letnih izkušenj in desetletne tradicije modela Nomad. Za razvoj Nomada 2 je bila zaslužna Arielova notranja ekipa, kjer so si prizadevali, da bi bil novi model dostopen in intuitiven, za enostavno raziskovanje vseh zmogljivosti. Model vključuje izbirne voznikove pripomočke, kot so tristopenjski krmilnik enote motorja, nastavljiv nadzor zagona in oprijema ter nastavljiv sistem ABS.

Nomad 2 je bil podvržen strogemu testiranju v različnih ekstremnih okoljih, kar je dokazalo njegovo vzdržljivost in vsestranskost, še naprej združuje prefinjenost cestnega avtomobila, zmogljivost reli dirkalnika in zabavono plat beach-buggyja. Srce Nomada 2 predstavlja Fordov 2,3-litrski motor, ki po uglasitvi Arielove ekipe proizvede do 305 KM in 518 Nm navora. Ponuja tri različne konfiguracije motorja, prilagojene za uporabo na cesti ali zunaj nje. Vozne lastnosti vozila izboljšuje šeststopenjski ročni menjalnik z diferencialom z delni zaporo, opcijsko pa je na voljo tudi sekvenčni menjalnik z obvolanskima ročicama.

Impresive številke zmogljivosti pomenijo pospešek do stotice v 3,4 sekunde in najvišjo hitrost 216 km/h, k čemur pripomore nizka masa le 715 kilogramov. Zasnovan je za nizke obratovalne stroške in visoko zanesljivost, servisiranje je potrebno enkrat letno. Avtomobil ohranja visoke preostale vrednosti, zato je učinkovita naložba. Vsak Nomad 2 je izdelan po naročilu enega samega tehnika, kar zagotavlja vozilo prilagojeno specifikacijam vsake stranke, na voljo pa je več kot 100 prilagoditev. Šasija vozila je povsem nove cevaste zasnove, ki zagotavlja 60 odstotkov večjo torzijsko togost in varnost s popolno zaščitno kletko, prav tako nova razporediten zagotavlja več prostora v kabini ter lažje vstopanje in izstopanje.

Nova zasnova nudi daljšo medosno razdaljo in do 50 mm povečane koloteke, vzmetenje z dvojno premo z geometrijo proti nagibanju, sicer je za 40 odstotkov večji, kupci pa lahko izberejo še zmogljivejši set. V notranjosti je kokpit vozila Nomad 2 oblikovan z uporabo lahkih materialov, podpornimi sedeži in novimi stikali. Barvni zaslon zagotavlja podatke o vožnji in prikaz vzvratne kamere. Nov sistem za upravljanje distribucije električne energije izboljšuje zanesljivost s spremljanjem in nadzorom električnih sistemov avtomobila. Nomad druge generacije, za katerega bo potrebno odšteti najmanj 80 tisočakov, ostaja zelo prilagodljivo, visoko zmogljivo vozilo, ki pooseblja Arielovo zavezanost k zagotavljanju zabavne dinamike na vseh voznih površinah.

Žiga Kolman
foto: Ariel Motor

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button