AvtomobilizemNoviceZanimivosti

AUDI RS6: 20 let in štiri generacije superšportnega družinskega vozila

VIDEO: Audi Sport GmbH praznuje okroglo obletnico svoje nabrite šestice.

Pisalo se je leto 2002, ko je iz Neckarsulma zapeljala prva Audijeva športna šestica z oznako RS6. Tovarna, ki je locirana nekaj deset kilometrov severno od Stuttgarta, je Audijeva tvornica vozil najvišjih segmentov (A6, A7 in A8) in tudi dom športnega oddelka Audi Sport (v letu 2002 še Quattro GmbH). Tam je zadnje dni precej prešerno, kajti RS6 praznuje okroglih 20 let obstoja in beleži zgodbo o uspehu.

V svoji prvi C5 (Typ 4B, 2002 – 2004) generaciji je RS6 na asfalt zapeljala kot 5-vratni Avant in kot štirivratna limuzina, v obeh primerih opremljena s 4,2-litrski V8 bitrurbo agregatom ter petstopenjskim ZF-ovim samodejnim menjalnikom. Zmogljivosti 450 KM in 560 Nm navora, ki so jo Nemci dosegli ob sodelovanju z britanskim Cosworthom, so redki oporekali. Da so tak agregat sploh lahko namestili v Audijev model A6, so morali karoserijo nekoliko podaljšati in opraviti kopico nadgradenj, ki jih pri šibkejši različici S6 s 340 KM ni bilo potrebno. Nadalje se zdi, da so pri Audiju s prvo generacijo RS6 poskrbeli tudi za revolucijo pri samodejnih menjalnikih, saj je bila do takrat v tako športnih vozilih praksa vgradnje zgolj ročnih »pretikačev«.

 

Naslednja C6 (Typ 4F, 2008–2010) generacija je sledila po nekaj letih premora in postregla še z zajetnejšim pogonom. Petlitrski V10 TSFI, spojen s šestopenjskim ZF-ovim tiptronic menjalnikom, je poskrbel za 580 KM in 650 Nm navora ter povzdignil RS6 nad atmosferska konkurenta BMW M5 oziroma Mercedes-Benz E63 AMG. Za nekaj grenkobe je poskrbela cena, ki je bila kar nekaj desettisočakov višja od omenjene dvojice, kar je vplivalo na prodajo predvsem na ameriškem trgu.

 

Decembra 2012 si Nemci razkrili tretjo C7 (Typ 4G, 2013–2018) generacijo, tokrat z manjšim štirilitrskim V8 TFSI twin-turbo agregatom in osemstopenjskim tiptronic samodejnim menjalnikom, prvič na voljo zgolj kot karavanski Avant. Merilni valji so pokazali 560 KM in 700 Nm navora, kar je ob 75 kilogramih manj kot predhodnik poskrbelo za malenkost boljše pospeške – 3,9 sekunde do stotice, namesto 4,7 kot pri predhodniku.

 

Danes nastaja četrta C8 (Typ 5G, 2019 – ) generacija, ki je ravno tako na voljo zgolj kot Avant izvedenka. Pogon in menjalnik sta prenesena iz predhodne tretje generacije, vendar oplemenitena z 48-voltno tehnologijo blagega hibrida in opazno optimizirana s 600 KM oziroma 800 Nm navora. Audi RS6 je poln najsodobnejše Audijeve tehnologije, med drugim recimo s sistemom za deaktivacijo polovice valjev, štirikolesnim krmilnim sistemom za kirurško natančno vožnjo skozi zavoje ter nenazadnje s sistemom za pomoč pri vleki prikolice. Vsakodnevno uporaben družinski avtomobil z izredno športnim (in učinkovitim) pogonom.

 

Čeprav je aktualni Audi RS6 zares dovršen voz, so Nemci na koncu dodali, da njihovo delo še ni končano …

Blaž Likovič
foto: Audi

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button