AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Audi leta 2026 z zadnjimi bencinskimi in dizelskimi motorji

V naslednjih 12 letih se bodo umaknili Audiji z motorji na notranje izgorevanje.

Iz Ingolstadta je pridrvela pomembna novica, namreč Audi je izdelal načrt umika avtomobilov z motorji na notranje izgorevanje, ki se bodo na stari celini poslovili leta 2033. Gre za najnovejšo in najobsežnejšo potezo štirih krogov pri procesu elektrifikacije, kar jim bo omogočilo doseg ničelnih ogljičnih emisij do leta 2050.

Audijev zadnji novo razvit avtomobil z motorjem na notranje izgorevanje bo na trg zapeljal leta 2026, nato se bo razvoj takšnih pogonski sklopov zaustavil, posvetili se bodo popolnoma električnim sistemom. Kljub temu bod nadaljevali z izdelavo motorjev na fosilna griva, saj na kitajskem trg še vedno odpira odlične poslovne priložnosti tudi po letu 2033.

Za Evropo se bo omejevanje pričelo nemudoma, pripravili so že portfelji več kot 20 novih e-tron modelov, ki bodo v prodajne salone nastopili pred letom 2025, med prve spadajo sveže predstavljeni e-tron GT, sledila bosta Q6 e-tron in nova električna limuzina pod družinico modelov A6, napovedana čez dve leti.

Kot smo že pred časom pisali, bosta oba električarja zasnovana na moderni Premium Platform Electric (PPE) platformi, razviti za uporabo tako pri nižje sedečih limuzinah kot pri SUV-jih. V tem pogledu se razlikuje od MEB platforme Volkswagen koncerna, na kateri sloni novi Q4 e-tron in v prihodnje še ostale kompaktne kombilimuzine in križanci. Med potencialnimi kandidati za novega električnega zastavonošo je ogromen SUV Q9 e-tron, nekakšna neslišna alternativa klasičnega Q8 – podobna imenska strategija kot pri Q3 in Q4 e-tron.

Trenutno ostaja neznanka, kateri model bo kot zadnji vozil na motor z notranjim izgorevanjem in povsem verjetno s hibridno pomočjo, vendar obstajata dva glavna kandidata. Oba Q5 in Q8 čakata na zamenjavo v letu 2025, kar pomeni, da bi novi generaciji teh modelov dočakali ciljno leto 2033, v primeru upoštevanja klasičnega sedemletnega življenjskega cikla. Edino kar je Audi uspel komentirati je, da bo zadnji ICE motor najboljši kar so jih kdaj izdelali, tisti zadnji pa bodo obenem kompatibilni s sintetičnimi gorivi.

Žiga Kolman
foto: Audi

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button