AvtomobilizemNovice

Audi in Porsche prihajata v Formulo 1

Volkswagnov veliki vodja potrjuje vstop koncerna v svet Formule 1, pod okriljem Audija in Porscheja.

Po več let trajajočih ugibanjih, koncern Volkswagen tudi uradno potrjuje pridružitev najvišji ravni motoršporta, Formuli 1. Legendarno ime športnih avtomobilov, Porsche, naj bi se za vstop povezal z Red Bullom, medtem ko Audi še vedno išče primernega kandidata med obstoječimi ekipami.

Na začetku tega tedna je na dogodku v Wolfsburgu, izvršni direktor družbe Volkswagen, Herber Diess dejal, da jim je zmanjkalo argumentov in se naposled podajajo v svet Formule 1. Ker V F1 sicer trenutno ne omogočajo ustanavljanja novih ekip, se bosta morala dva kandidata, Porsche in Audi, pridružiti že obstoječim ekipam. Porsche bi lahko zaradi tesnih vez podpisal sodelovanje z Red Bullom, ki so prav tako ostali brez glavnega dobavitelja pogonskih agregatov. S to potezo bi lahko nastala ekipa z novim imenom Red Bull Porsche.

Če se zdijo Porschejevi načrti precej konkretni, je pri Audiju slika še precej negotova. Že dalj časa naj bi potekali pogovori o pridružiti k McLarnu, vendar sta obe podjetji zanikali kakršnekoli govorice. Porsche in Audi sta sicer izredno izkušena v svetu motošporta, še posebej na področju Le Mans dirkalnikov in seveda kot proizvajalca vrhunskih pogonskih agregatov, zato jim ne bo manjkalo kandidatov željnih sodelovanja v F1. Nenazadnje bi lahko Audiju roko ponudili pri AlphaTauri, katero si lasti Red Bull in uporabljajo njihove motorje.

Tolikšno zanimanje koncerna Volkswagen za vstop v Formulo 1 je najbolj spodbudila sprememba regulacij in pravil pri pogonskih sklopih veljavna od leta 2026 dalje, saj bodo le-ti delovali izključno na trajnostna goriva. To je bil poglavitni pogoj za udeležbo, saj se trudijo pri nemškem gigantu postati čim bolj okoljevarstveno naravnani, obenem Porsche močno investira v raziskavo in razvoj sintetičnih goriv.

Žiga Kolman
foto: F1

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button