AvtomobilizemNovice

Astra bo prva nosila novo oznako GSe

Pridirjala je športna Opel Astra GSe, tako v kombilimuzinski kot v karavanski obliki.

Opel je predstavil prva dva modela, ki bosta nosila novo športno oznako GSe, in sicer petvratno družinsko kombilimuzino Astra in karavanskega Sports Tourer. Obe izvedenki se pohvalita z zmogljivejšim priključno-hibridnim pogonskim sklopom kot običajna Astra ter z nekaj oblikovnimi in dinamičnimi izboljšavami.

GSe v novi dobi pomeni Grand Sport Electric, ki pri Oplu postaja novo ime za športno obarvane modele. Novo Astra GSe poganja poznan 1,6-litrski prisilno polnjen štirivaljni bencinski motor s podporo 12,4 kWh baterije in elektromotorja, kot pri klasičnem Hybrid 180, le da je skupna sistemska moč povečana na 225 KM in 360 Nm navora. Podatkov o zmogljivosti še ne razkrivajo, vendar naj bi kombilimuzinska Astra GSe z osemstopenjskim samodejnim menjalnikom (edina izbira) do stotice pospešila v približno 7,5 sekundah in dosegla najvišjo hitrost približno 235 km/h, Sports Tourer pa bo vsaj za desetinko počasnejši.

Opel ni objavil podrobnosti o dosegu vozila v električnem načinu, ta bi lahko znašal med 60 in 65 kilometrov. Glede na uporabo enake baterije kot pri običajni hibridni Astri, bo polnjenje trajalo tri ure in 30 minut preko standardnega 3,6 kW priklopa, doplačljivi priklop z močjo 7kW bo ta čas skrajšal na uro in 55 minut. Modela GSe se bosta zaradi 10 mm nižjega podvozja in bolj odrezavega krmiljenja pohvalila z natančno, okretno in stabilno športno dinamiko. Novi blažilniki so opremljeni s frekvenčnim selektivnim blaženjem, ki omogoča spremenljivo obnašanje krmiljenja in karoserije, posledično bo izboljšano tudi udobje.

Kratica GSe je osmi generaciji Astre prinesla stilsko preobrazbo z ekskluzivnimi oblikovnimi dodatki, ki vključujejo 18-palčna športna platišča in nove športne sedeže odete v alkantaro. Sprednji odbijač je prav tako preoblikovan in ima bolj agresiven, oglat videz, videz pa dopolnjuje oznaka GSe. Bojda bo po novejši Astri enak tretma doživel tudi Grandland SUV.

Pri Oplu pravijo, da popolnoma novi Astra GSe in Astra Sports Tourer GSe predstavljata idealno osnovo za predstavitev nove dinamične podznamke, saj ponujata športno oblikovanje, izboljšane vozne zmogljivosti in vse prednosti elektrificiranega pogonskega sklopa. Ker si prizadevajo, da bi do leta 2028 postali popolnoma električna znamka, bodo z vrhunskimi modeli GSe dokazali, da sta elektrificirana zmogljivost in užitek v vožnji lahko tesno povezana. Prodaja športne Astre bo stekla še v letošnjem letu, prvi primerki bodo na ceste zapeljali zgodaj 2023.

Žiga Kolman
foto: Opel

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button