AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Arena prihodnosti oziroma brezžično polnjenje med vožnjo

VIDEO: Stellantisov pilotni projekt je prešel v testno fazo!

Brezžično polnjenje mobilnikov že poznamo in je široko sprejeto. Tudi brezžične polnilnice baterijskih vozil ni neznanka, kadar so ti parkirani nad manjšo polnilno postajo brez fizičnega priključevanja vozila na polnilnico. Kaj pa polnjenje med vožnjo? Pri korporaciji Stellanstis so s partnerskimi podjetji v italijanskem Chiariju zgradili pilotni projekt, kjer so ustvarili ovalno stezo s tehnologijo brezžičnega polnjenja Dynamic Wireless Power Transfer (DWPT) in nanjo zapeljali z električnim Fiatom 500. Rezultat?

Več kot pohvalni, saj so s Fiatovim malčkom preizkusili vožnjo pri višjih hitrostih in pri tem ohranili energijo v vozilu. Kako zadeva pravzaprav deluje? Pod plastjo asfalta se »skriva« kar zajetna mreža električnih zank, ki poskrbijo za brezžično polnjenje baterije vozila med vožnjo.

Odgovorni pri projektu so izpostavili naslednje prednosti:

– Manjše izgube pri prenosu električne energije do polnilnih postaj,
– Možna neposredna integracija z obnovljivimi viri električne energije, brez pretvarjanja med izmeničnim in enosmernim tokom,
– Možnost uporabe tanjših kablov in s tem zmanjšana poraba surovin,
– Uporaba aluminijastih kablov namesto bakrenih, ki so praktično polovico cenejši, lažji in lažje ponovno uporabljeni (reciklirani).

Kako je projekt zaživel pa si oglejmo v spodnjem prispevku.

Blaž Likovič
foto: Stellantis

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button