AvtomobilizemNovice

Ameriški staroselci želijo svoje ime le zase

Na kaj sprva pomislite ob besedi Cherokee?

Cherokee. Ameriški staroselci ali kultni Jeepov model? Oboje! Pisalo se je leto 1974, ko je Jeep v svojih bistveno bolj rožnatih časih predstavil nov model Cherokee. Pravzaprav prvi pravi SUV na svetu, ki se je razvil iz modela Jeep Wagoneer, nam pa se je v spomin najbolj vtisnila druga generacija XJ, ki je s seboj pripeljala oglat dizajn iz 80-ih. Tretja in četrta generacija sta prevzele imenovanje Jeep Liberty, v letu 2014 pa smo pozdravili aktualno peto generacijo, ki je povrnila tudi ime – Cherokee.

Poznavalci geografije in nekaj tudi zgodovine pa prav tako vedo, da je Cherokee tudi poimenovanje ameriškega indijanskega naroda, ki je imelo plemena razporejena širom severnoameriškega osrednjega vzhoda. Tam kjer so danes zvezne države Severna in Južna Karolina, Georgia, Tennessee in Alabama.

Kot posledica lanskih protestov v ZDA pod naslovom Black Lives Matter (ang. Črna življenja štejejo) je javno mnenje doseglo zasuk in se uporaba ameriških staroselskih imen, maskot in znakov ne odobrava več. Četudi je govora o avtomobilski industriji ali recimo športu. Jeep je tako pod pritiskom, da preimenuje svojo SUV ikono, ki je tlakovala pot danes največjemu avtomobilskemu segmentu in zelo verjetno je, da bo nova generacija Cherokeeja na asfalt zapeljala pod popolnoma drugačnim imenom.

Blaž Likovič
foto: Jeep

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button