AvtomobilizemNovice

Ambient presežkov: To bo pripeljal novi Genesis G90!

Hyundaijeva butična divizija razkriva interier prenovljenega zastavonoše.

Pred dvema tednoma smo TUKAJ že pisali o novem Genesisu G90, prestižni limuzini, ki bo nesporno vodja tega butičnega korejskega klana. Takrat so bili vodilni pri prestižni Hyundaijevi diviziji nekoliko zadržani, ko je beseda nanesla na ambient vozila – upravičeno bi danes zapisali. Le zakaj?

Zastavonoša Genesisa se bo oblikovno navezoval na aktualna limuzino G80 ter športnega terenca GV80, vseeno pa bo začinjen z nekaj manjšimi odstopanji – v pozitivno smer seveda. Osnovna izvedba prihaja s 3,5-litrskim V6 bencinskim agregatom (380 KM in 530 Nm), ki bo dopolnjena z osemstopenjskim samodejnim menjalnikom, medtem ko so bili Korejci glede petlitrskega V8 nekoliko zadržani. Vsled svetovne okoljske politike je pričakovati elektrificirano izvedenko, ki ji bo opcijsko možno dodati še zračno podvozje.

Tokrat se bomo osredotočili na ambient vozila, ki bo nudil kar precej domišljavih možnosti in tako postal pravcati kustos vašega razpoloženja. Prevzeli bomo prestižnejšo različico z daljšo medosno razdaljo, katere pogon že omenjeno ostaja neznanka. Gre za Maybachovega konkurenta in je namenjen prevozu VIP gostov. Slednji se bodo dodobra naužili usnja, ki obdaja praktično vsak kotiček vozila, mestoma ga dopolnjujejo elementi na osnovi redkega lesa in kovin, za piko na i pa nedvomno poskrbi kovan karbon. Atmosfero bodo krojila tudi integrirana LED svetila, ki se nahajajo tako v vratih kot v samem vozilu. Oba potnika na zadnji klopi bosta lahko glasbo in preostalo multimedijsko vsebino spremljala ali nastavljala preko 10,2-palčnih zaslonov občutljivih na dotik. Bi si želeli še več ekranov? V osrednjem delu med potnikoma na zadnji klopi je prostor z UV-sterilizacijsko lučjo, v katerem je svoje mesto našla tudi 8-palčna tablica. Preko slednje lahko svojim željam prilagajate tako klimatizacijo kot svetila.

Da bo tudi ambient očiščen prašnih, mikrobnih in virusnih delcev bo skrbel napredni prezračevalni sistem z visoko zmožnostjo filtriranja, v slogu nemških rivalov, pa bo G90 na voljo tudi s samodejnim odišavljenjem v treh odtenkih – voznikovo prebujenje, moj najljubši prostor in izvrstna narava. Domišljavo? Kupcev takšnega vozila vsekakor ne. Zgornje besedičenje o kustosu ni bilo odveč, saj je Mood Curator oziroma Kustos razpoloženja aplikacija, ki nadzira Bang & Olufsen ozvočenje s 23 zvočniki, svetila v vozilu, masažni sistem sedežev, odišavljenje in električne vratne zavese. Vse z namenom zadostiti razpoloženju potnikov.

Še nekaj besed o posebnih »ergo-udobnih« sedežih z desetimi zračnimi celicami na hrbtišču ter in dvema na sedišču, prav vse pa so zadolžene za masažo vašega telesa. Zanimivo je to, da se stranska blazina sedišča pri hitrostih nad 130 km/h ali v športnem načinu vožnje samodejno napihne in s tem utrdi potnikov položaj na tem korejskem fotelju. Prav nasprotno pa se zgodi ob vstopu oziroma izstopu iz vozila.

Med vidnejšimi tehnikalijami, ki bodo brez premisleka služile potnikom so elektronsko krmiljeno zračno podvozje s skeniranjem cestišča sto metrov pred vozilom in s tem priprava odziva blaženja, štirikolesno krmiljenje, nadgradnja multimedije preko brezžičnih povezav v oblaku in digitalni ključ na mobilnem telefonu skupaj s prepoznavanjem prstnega odtisa za prepoznavo voznika oziroma potnika. Skratka, zares butično in ekskluzivno, vse tako rekoč iz Hyundaijeve garaže. Se germanom tresejo hlače? Upravičeno se lahko …

Blaž Likovič
foto: Genesis

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button