AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Alpine A290_β predstavlja električno prihodnost francoske športne znamke

Alpine razkriva koncept športne različice novega Renaulta 5.

Alpine A290_β odpira novo poglavje v navdušujoči zgodovini francoske športne znamke, ki izkorišča svojo dediščino in znanje iz motošporta ter se podaja v nove segmente, začenši z mestnim športnim avtomobilom. Ker pri Alpine prevzema vajeti Renaultovega športnega oddelka Renaultsport, osnovo novega A290_β predstavlja prihajajoči malček Renault 5.

Oblikovanje, materiali in tehnologija predstavitvenega vozila prikazujejo nov pogled na električne avtomobile, ki se odlično znajdejo tako na dirkaških stezah, kot pri vsakodnevni vožnji. Razstavljeni koncept A290_β je trenutno zasnovan na unikatni platformi, serijska različica bo izdelana na Renaultovi arhitekturi CMF-B EV, tako kot bolj umirjeni Renault 5. Sicer A290_β veliko oblikovnih elementov povzema iz lanskoletnega dirkaškega koncepta Renault R5 Turbo 3E, vendar deluje bolj serijsko pripravljen. Spredaj ga krasi nastopaški odbijač z velikima stranskima režama, značilnimi X vzorci na lučeh, s strani lahko opazimo prepoznavno silhueto R5, zajetna 20-palčna platišča obuta v Michelinove pnevmatike (serijska bodo 19-palčna), zadaj pa se zaključi s pokončno osvetlitvijo ob robovih, globokim difuzorjem in strešnim krilcem. Po besedah Alpine, gre za precej serijsko dodelan avtomobil, pričakujemo lahko le uporabo bolj konvencionalnih materialov, saj so kovana ogljikova vlakna velik presežek.

Enak prestop k klasični postavitvi pričakujemo v notranjosti, saj so se pri konceptu odločili za dirkaško usmerjeno sredinsko sedalno postavitev, z dvema potniškima sedežema ob straneh. Serijski A290 bo verjetno na voljo s petimi vrati, kar pri konceptu ni mogoče zaradi varnostne kletke. Dirkaški pristop se odraža v celotni kabini, z globokimi školjkastimi karbonskimi sedeži odeti v alkantaro, stisnjenim volanskim obročem, vsa pomembna stikala so nameščena nad voznikom, pomanjkanje kakršnihkoli zaslonov pa potrjujejo osredotočenost na vožnjo, za prikaz informacij skrbi le projicirni zaslon.

Kaj bo poganjalo končno različico Alpine A290 še ne razkrivajo, a koncept uporablja par elektromotorjev na sprednji osi, s tehnologijo vektoringa navora za maksimalen izkoristek v zavojih. Dinamično zastavljeno podvozje je opremljeno z večtočkovnim vpetjem zadaj, dodatnimi ojačitvami in zmogljivimi Brembo zavorami, podobno kot pri športniku A110. Za stabilnost v vseh pogojih bodo skrbeli trije vozni načini, Wet, Dry in Full, za maksimalen izkoristek moči pa bo potrebno pritisniti rdeč »prehitevalni« gumb na volanu, ki za 10 sekund sprosti vso energijo. Serijsko pripravljenega A290 pričakujemo prihodnje leto, ko se bo predstavil tudi serijski Renault 5.

Žiga Kolman
foto: Alpine

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button