AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Renault R5 Turbo 3E: nova električna petica je pripravljena na drift

Električni R5 Turbo 3E je najnovejši poklon 50. obletnici legendarne »petke«.

Letos beležimo 50 let od prihoda prvega Renaulta 5, legendarne uspešnice, ki se je hitro zavihtela med najbolj prodajane francoske avtomobile. Renault si je pred prihodom serijske različice zamislil obletnico obeležiti s posebno reinterpretacijo športnega 5 Turbo, v obliki divje električne drift zverine. Edinstveni R5 Turbo 3E se bo javnosti prvič predstavil na dogodku umetnosti in elegance Chantilly, nato bo glavna zvezda pariškega avtomobilskega salona.

Novi R5 Turbo 3E se pridružuje modelu 5 Diamante, s katerima nameravajo pri Renaultu dvigniti navdušenje pred prihodom sodobne reinkarnacije »petke« v električni dobi, ki je načrtovana za leto 2024. Originalni Renault 5 je delo oblikovalca Michela Boueja, ki je na žalost preminil pred premiero leta 1972, a nihče verjetno takrat ni pričakoval neverjetnega uspeha, ki je obrodil izdelavo preko 5,5 milijona primerkov. V 14 letih so nastale številne variacije, med katerimi je bila brez dvoma najbolj poželjiva športna izvedenka Turbo s katero so osvajali svet relija, zato ni neobičajno, da se bodo z novo električno reinkarnacijo poklonili prav tej ikoni.

Na sprednjem delu Turbo 3E vidimo tipično robat nos, ki tokrat vključuje svetilni element po vsej širini in pod njim dva para meglenk. Sicer na sprednji maski dominirajo ogromni zajemi zraka, pomembni za hlajenje pogonskega sklopa in ustvarjanje dodatnega potiska k tlom. Nekaj delov so ohranili iz originalnega modela, enaki so namreč pokrov motorja, vrata in kokpit, karoserija pa je v celoti izdelana iz ogljikovih vlaken. Zaradi večjih previsov je novinec za 25 cm širši od modela Turbo 2, na zadku najdemo velik spojler in agresiven difuzor, kar zaokroža paket aerodinamike.

Namesto turbobencinskega motorja za pogon skrbijo 42 kWh baterija in dvojca elektromotorjev v zadku, tako je nekdaj reli dirkalnik postal pristna drift zverina. Skupna sistemska moč je odmerjena pri 280 kW (380 KM) in 700 Nm navora, dovolj, da se 980-kilogramska igrača do stotice požene v zgolj 3,5 sekundah in doseže najvišjo hitrost 200 km/h.

Za rožnato obarvanimi okni se skriva notranjost navdahnjena po videoigrah, vsaj po Renaultovih besedah, z varnostno kletko, školjkastima karbonskima sedežema, večtočkovno vpetimi varnostnimi pasovi, Sabelt dirkaškim volanom in podaljšano hidravlično zavoro, obvezno pri drift avtomobilih. Krmiljenje omogoča več zavijalnega kota, LED svetilke pa naznanjajo drsenje skozi zavoje. V kabini je dom našel celo plišasti medvedek, kateremu so nadeli prikladno ime Drifty.

Žiga Kolman
foto: Renault

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button