AvtomobilizemNoviceZanimivosti

90 let kultnega Citroëna Traction Avant

Citroën praznuje 90. obletnico modela Traction Avant, ki je bil predstavljen leta 1934 v Parizu.

Zasnovan je bil z namenom, da bi za seboj pustil nepozaben pečat in s ciljem, da bi znamki Citroën dal nov zagon ter izpostavil inovativnost tega francoskega proizvajalca, ki je leta 1919 kot prvi v Evropi uvedel serijsko proizvodnjo avtomobilov in je med drugim znan po svojem izumu goseničarja iz leta 1921, povsem jeklene karoserije iz leta 1924 in motorja na nihajnih nosilcih iz leta 1932. Na trg je vstopil s komercialnim nazivom »7«, ki se je nanašal na njegovo davčno stopnjo, vendar se ga je hitro oprijel vzdevek Traction Avant, saj je sprednji pogon takrat veljal za zares pomembno inovacijo.

Traction Avant je bil edinstven, saj je v enem modelu združeval vse najsodobnejše tehnične rešitve tistega časa, kot so pogon na sprednji kolesi, samonosna karoserija, hidravlične zavore in vzmetenje s posamičnimi obesami na vseh štirih kolesih. V svojem času je veljal za avtomobil, ki je najbolj varen, najbolj udoben in zagotavlja najboljšo lego na cesti. V svoji dolgi karieri je prestal številne tehnološke nadgradnje, zato se ga je oprijel vzdevek avtomobil s 100 patenti. Zaradi značilne aerodinamične oblike, ki se je zgledovala po različicah »streamline«, je hitro postal legenda med Citroënovimi modeli, ki je preživela preizkus časa in vzbudila domišljijo upornikov in gangsterjev, ki so jo obudili v številnih filmih. Do leta 1957, ko se je proizvodnja modela Traction Avant končala, je bilo prodanih 760.000 primerkov.

Vse do danes ostaja emblem znamke Citroën, saj uteleša njeno obljubo o oblikovanju in udobju ter omogoča mobilnost čim večjemu številu ljudi. Te vrednote lahko še danes zasledimo pri mnogih modelih. Recimo pri novem ë-C3, ki prednjači zaradi svoje inovativnosti in si prizadeva, da bi električna mobilnost postala široko dostopna pa tudi pri limuzini za dolge razdalje C5 X, ki združuje vse potrebne elemente, da bi vsako potovanje postalo trenutek popolne brezskrbnosti.

Ko se je André Citroën v začetku leta 1933 odločil zamenjati modele Citroën 8, 10 in 15, ki so bili predstavljeni le nekaj mesecev pred tem, oktobra 1932, je želel s povsem revolucionarnim avtomobilom razburkati trg in presenetiti konkurenco. Njegov cilj je bil pridobiti vsaj dve leti prednosti pred konkurenco in se na ta način zaščititi pred posledicami svetovne gospodarske krize z začetka 30. let prejšnjega stoletja, ki jo je takrat že močno občutila vsa Evropa. Njegov novi avtomobil je moral biti zato še posebej izjemen in vključevati čim več tehničnih inovacij.

V njegov razvojni program je vključil povsem jekleno samonosno karoserijo, ki je odpravila potrebo po podvozju in znatno znižala težišče, pogon na prednji kolesi, motor na nihajnih nosilcih z ventili v glavi motorja in odstranljivimi valjnimi pušami, hidravlično krmiljene zavore, vzmetenje s torzijskimi drogovi na štirih posamičnih obesah in samodejni menjalnik. Vendar pa so morali zaradi časovnih omejitev prvotne serijske modele iz leta 1934 izdelati brez samodejnega menjalnika.

Poleg teh tehničnih inovacij je imel Traction Avant, ki je bil sicer brez podvozja, tudi aerodinamično karoserijo z nizkimi linijami in ravnim dnom. Po zaslugi kompaktnega pogonskega sklopa motorja in menjalnika ter zelo nizkega težišča je bilo lahko čim več mase nameščene na prednjem delu vozila. Prvi novinarji in vozniki so bili nad novim Citroënom neizmerno navdušeni. Še nikoli pred tem ni bil noben avtomobil tako varen in enostaven za vožnjo v čisto vseh situacijah. Njegova lega na cesti je postavila nova merila na tem področju. Motor je bil živahen, zavore močne, varnost pa brezhibna. Z vsemi temi lastnostmi, ki so jih nenehno izboljševali, kot na primer junija 1963 z uvedbo volana z zobato letvijo, si je Traction Avant zagotovil tehnično prednost pred vsemi drugimi avtomobili. Dosegel je bleščečo in izjemno dolgo kariero, ki se je končala šele julija 1957.

Rudi Leskovec
foto: Citroën

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button