AvtomobilizemNovice

3D tiskanje zlata? Kje drugje kot v Bentley Mulliner Baturju

Prvo industrijsko 3D tiskanje zlata do danes.

O prihodu novega maloserijskega ekskluzivneža po imenu Bentley Mulliner Batur smo že pisali ob koncu poletja na povezavi TUKAJ. v izogib podvajanju informacij vse s srbečim možganom preusmerjamo tja, medtem ko se bomo danes osredotočili na prvo dejanje 3D tiskanja zlata v avtomobilski industriji.

Že ob opisu Baturja smo naznanili uporabo 18-karatnega zlata, tokrat pa smo to plemenito kovino vzeli pod drobnogled. Britanci so namreč razgrnili nekaj več podrobnosti okoli rabe ene izmed najbolj cenjenih surovin, na katero je bila svoj čas neposredno vezana tudi globalna denarna politika. Pri Baturju Grand Tourer skupno uporabijo 210 gramov 18-karatnega zlata. Slednjega dobavlja priznana in več stoletij uveljavljena zlatarna Cooksongold iz angleškega Birminghama. Kot se za Bentley spodobi ni prav nič prepuščeno naključju.

Pomembno dejstvo pa je tudi to, da je prav vse zlato pravzaprav reciklirano iz starega nakita, obdelano na granulacijo finega prahu in nato oblikovano s 3D tiskalnikom v končni izdelek. Tako pri Bentleyju ostajajo zvesti svoji trajnostni strategiji Beyond100, saj ni v ta namen izkopanega prav nič materiala in s tem povzročenega vpliva na okolje.

Blaž Likovič
foto: Bentley

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button