NovicePredstavitve

Audi Q8 (2024)

Audijev zastavonoša med SUV-ji je v novo leto vstopil še privlačnejši.

Audi predstavlja pomembno posodobitev svojega kraljevega SUV-ja Q8, ki prinaša oblikovne izboljšave, napredno tehnologijo in raznoliko paleto pogonskih sklopov, da bo lažje konkuriral prav tako pomlajenima konkurentoma, Mercedesu GLE Coupe ter BMW-ju X6.

Pomlajena zunanja podoba poudarja njegovo športno in elegantno naravo, saj ga odlikujejo čiste linije, velike površine in natančno definirani proporci. Značilna osmerokotna sprednja maska z enojnim okvirjem ima sedaj pokončne elemente, ki se razlikujejo glede na stopnjo opreme. Osnovni model, zunanji paket S line in SQ8 imajo vsak svoje značilne oblikovne poteze, kot so kontrastne barve na zaščiti podvozja in vratnih nastavkih. Pomembna pridobitev ob prenovi so HD matrični LED žarometi z laserskim dolgim snopom svetlobe, ki zagotavljajo večjo svetlobno učinkovitost in vidljivost. Zadek se ponaša z rahlimi popravki in novimi OLED digitalnimi lučmi, katerih svetlobni podpis je mogoče prilagajati po želji. Paleto opreme so okrepili z novimi odtenki karoserijskih barv, različnimi okrasnimi elementi in platišči premera 21 do 23 palcev.

V notranjosti je ohranjena enaka osnovna zasnova armaturne plošče in sredinske konzole, vendar s posodobljeno tehnologijo in programsko opremo, z razširjeno združljivostjo aplikacij ter možnostjo dostopa do aplikacij tretjih oseb, kot sta Spotify in Amazon Music. Za prikaz info-zabavnih vsebin skrbita virtualni kokpit pred voznikom in osrednji zaslon na dotik, s pridruženim zaslončkom za upravljanje klime pod njim. K sreči so ostale fizične tipke na volanskem obroču.

Audi za Q8 ponuja vrsto pogonskih sklopov, vključno z dizelskimi in bencinskimi motorji. Osnovni 3-litrski V6 dizel z oznako 45 TDI quattro ustvari 170 kW (231 KM) in 500 Nm navora, model 50 TDI quattro 210 kW (286 KM) ter 600 Nm navora. Vrhunec standardne ponudbe predstavlja 3-litrski šestvaljni bencinski model 55 TFSI quattro z 250 kW (340 KM) in 500 Nm navora. Vsi ti motorji so opremljeni z 48-voltno blago-hibridno podporo za večjo učinkovitost in zmanjšano porabo ter osemstopenjskim samodejnim menjalnikom. Komur ta trojica ne bo zadoščala lahko izbere model SQ8, katerega poganja zmogljiv 4-litrki V8 s 373 kW (507 KM) in 770 Nm navora, zavoljo katerega pospešek do stotice mine v 4,1 sekunde. SQ8 še ne zadosti vaših apetitov? No, potem sta tu še RS Q8 s 600 KM in RS Q8 Performace s kar 641 KM! Poleg omenjene dvojice pa lahko v bližnji prihodnosti pričakujete še priključno-hibridni različici, in sicer 55 TFSI e quattro in 60 TFSI e quattro s 394 in 490 KM.

Med pomembnimi možnostmi nadgradnje sta elektronsko nadzorovano zračno vzmetenje s prilagodljivim blaženjem in opcijsko krmiljenje vseh koles za boljšo okretnost. Prenovljeni Audi Q8 je že na voljo pri pooblaščenih prodajalcih širom Slovenije, cene pa se bodo začele pri 84.730 (45 TDI quattro) evrih za dizelske in 88.990 evrih za bencinske različice.

Boštjan Horvat
foto: caranduser.com

Povezani članki

3 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button