NovicePredstavitve

Audi A3 (2024)

Audi A3 je s prenovo postal tehnološko še bolj dovršen.

Audi je predstavil obsežno nadgradnjo svojega kultnega modela A3, s katero je spremenil njegovo dinamičnost, udobje in digitalne funkcije. Z naprednim dizajnom, bogato serijsko opremo in inovativnimi materiali, A3 postavlja nove standarde v svojem razredu. Uvedba križanske različice A3 allstreet še dodatno popestri modelno linijo, saj ponuja vozno izkušnjo, podobno SUV-ju, za lažje kljubovanje urbanim potem.

Zunanjost modelov A3 je doživela preobrazbo s širšo in bolj ravno rešetko Singleframe, kotne stranske odprtine za dovod zraka in nastopaške okrasne elemente. Novost predstavlja terensko obarvani A3 allstreet z unikatnimi elementi, kot so spremenjena maska, temne bočne letve in povečana oddaljenost od tal. Še naprej ostaja na voljo tudi kot petvratna kombilimuzina in elegantna limuzina. Notranjost precej izboljšana z novo zasnovo prestavne ročice, zračnimi odprtinami in okrasnimi vložki iz tkanin. Serijska oprema je obogatena s funkcijami, kot so večpodročna klimatska naprava, ambientalna osvetlitev in multifunkcijski volan, pred voznikom še naprej tiči virtualni kokpit, sredi armature pa 10,1-palčni zaslon na dotik.

Integracija aplikacij in funkcij na zahtevo izboljšuje povezljivost, sistem MMI pa omogoča dostop do številnih aplikacij prek zaslona vozila ter zrcaljenje naprav prek storitev Apple CarPlay in Android Auto. Funkcije na zahtevo uporabnikom omogočajo, da prilagodijo funkcije info-zabavnih vsebin in udobja ter tako zagotovijo prilagojeno izkušnjo vožnje. Nadgradnja varnostnih in asistenčnih sistemov zagotavlja boljšo zaščito ter udobje. Sistem Audi pre sense front, pomočnik za preprečevanje trka in prilagodljivi tempomat nudijo napredne varnostne funkcije, medtem ko pomočnik za parkiranje in opozorilnik za spremembo voznega pasu povečata udobje pri vožnji.

Kar zadeva motorne možnosti, lahko kupci izbirajo med preizkušenimi bencinskimi in dizelskimi sklopi, pozneje pa se bo ponudbi pridružil tudi priključni hibridni model. Na začetku bodo na voljo bencinska motorja 30 TFSI in 35 TFSI ter 35 TDI dizel, v kombinaciji s 6-stopenjskim ročnim ali 7-stopenjskim dvosklopčnim samodejnim menjalnikom. Cena modela A3 Sportback se začne pri 27.640 evrih, A3 allstreet pa pri 30.980 evrih. Posodobljena paleta Audija A3 predstavlja velik korak naprej v smislu oblikovanja, tehnologije in funkcionalnosti.

Še nekaj o Audiju S3

Še naprej ostaja na voljo kot petvratna kombilimuzina ali limuzina, začetna cena pa bo po novem znašala 45.400 evrov. Najbolj pomembno dejstvo je, da pod motornim pokrovom prenovljenega S3 še naprej vztraja izvrsten prisilno polnjen 2-litrski agregat, ki sedaj po izboljšavah premore 333 KM (23 KM več kot prej) in 420 Nm navora. To pomeni, da se pospešek do stotice odvije v 4,7 sekundah, najvišja hitrost pa znaša 250 km/h. Napredki pri pogonskem sklopu pomenijo boljše podajanje navora skozi vrtljaje in večjo odzivnost hitrega sedemstopenjskega dvosklopčnega menjalnika.

Dodan razdelilnik navora, ki je bil pred tem rezerviran za še bolj divjega RS3, izboljša okretnost in stabilnost ter omogoča popolnoma spremenljivo porazdelitev navora med zadnjima kolesoma. Napredna tehnologija optimalno porazdeli navor glede na vozne razmere in način vožnje izbran v Audi drive select. Uvedba načina dynamic plus ponuja večjo vozno dinamiko s poudarkom na igrivi dinamiko, saj se maksimalno poveča podajanje navora na zadnji osi, zaradi česar se pojavi težnja po prekrmiljenju oziroma driftanju skozi zavoje.

Optimizacije na področju vzmetenja, vključno z bolj togimi vzmetnimi obročniki in novimi ležaji, izboljšajo odzivnost krmiljenja in bočni nadzor, kar zagotavlja večji oprijem. Audi S3 ponuja tudi več raznolikosti, saj je mogoče izbrati dva paleta 19-palčnih pnevmatik, ena izbira so prilagojenje pnevmatike Falken za večji oprijem in stabilnost na dirkaški stezi. Večji prezračevani zavorni diski na sprednji osi izboljšujejo zavorno učinkovitost, da bi zadostili povečanim zahtevam vozne dinamike.

Na zunaj se pomlajeni Audi S3 ponaša s progresivnim oblikovanjem, s postavnejšo in širšo šesterokotno masko Singleframe ter oblikovnimi elementi v obliki črke L. Nov je zadnji odbijač, okrašen s črnimi elementi in štiri izpušne cevi še dodatni krepijo športen značaj. Notranjost odlikujejo natančni oblikovalski detajli, vključno s ploščo iz tkanine v sprednjih vratih z dinamično osvetlitvijo, ki poudarja napreden in tehničen značaj vozila.

Integracija aplikacij in funkcij na zahtevo zagotavlja, da S3 ostaja digitalen in povezan, saj ima dostop do številnih storitev, funkcij in aplikacij connect. Navigacija MMI plus, virtualni kokpit in indukcijski polnilnik za pametne telefone so del serijske opreme, funkcije na zahtevo pa omogočajo dodajanje infozabavnih vsebin prek aplikacije myAudi. Prenovljeni Audi S3 je tako doživel celovito nadgradnjo, ki zagotavlja večjo zmogljivost, okretnost, povezljivost ter prefinjeno in dinamično obliko v vseh pogledih.

Boštjan Horvat
foto: caranduser.com

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button