NasvetiNasveti in varnostVarnost

Varnostni pas za vse!

»Kratke, a sladke« na temo otrok in varnostnih pasov.

Delež žrtev, ki so tragično preminule zaradi ne-uporabe ali neustrezne uporabe varnostnega pasu, je še vedno previsok. Tako v evropskih državah kot tudi na lokalni ravni v naši deželici. Da bi kulturo uporabe varnostnega pasu izboljšali, smo v uredništvu tokrat zbrali skupek nasvetov, ki so namenjeni varnosti najmlajših potnikov – otrok torej.

– Pred odhodom vedno preverite, da so prav vsi potniki ustrezno pripeti. Tudi, če se vam mudi, si je za to potrebno vzeti dovolj časa.
– Vsak otroški avtosedež je drugače in vsi ne pašejo v prav vsa vozila. Zato bodite pri nakupu pozorni na lastnosti vašega vozila in kupite takšen otroški sedež, ki je kompatibilen z vašim jeklenim konjičkom.
– Otroški sedež je varen le in zgolj v primeru ustrezne namestitve. Po določenih raziskavah je menda neustrezno nameščenih kar dve tretjini sedežev, vsak deseti pa ogroža otrokovo dobrobit, zato dosledno upoštevaje navodila proizvajalca ali za pomoč prosite prodajalce.
– Sodobna vozila so opremljena s sistemi, ki preprečujejo otroško odpiranje bočnih vrat in manipulacijo z električnim pomikom stekel. Preverite vaše vozilo in omenjeni funkciji po potrebi aktivirajte.
– Ne dovolite otrokom, da si med vožnjo sami popravljajo varnostni pas ali si ga celo nevarno namestijo oziroma spremenijo. Vedno imejte na očeh tudi morebitno otroško »tiho odpenjanje« varnostnega pasu, predvsem v primeru starejših vozil, ki nimajo nameščenega opozorilnega sistema.

Blaž Likovič
foto: NP

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button