NasvetiNasveti in varnostVarnost

Ufff, to je bilo pa blizu

Kratke, a sladke glede učenja iz (skorajšnjih) napak.

Večina od nas se ima za nadpovprečne voznike, vendar statistika govori, da je 94 odstotkov trčenj posledica napake voznika. In če razmišljamo o tveganjih, s katerimi se soočamo, jih lahko zmanjšamo. Po definiciji skorajšnja nesreča pomeni, da ni prišlo do trčenja in da nihče ni bil poškodovan. Vendar je skorajšnja nesreča le sreča, ki je prekinila verigo dogodkov, ki bi lahko imeli katastrofalne posledice. Dajmo si priložnost in se iz (skorajšnjih) napak tudi nekaj naučimo, da podobne situacije v prihodnje preprečimo.

Za vas smo pripravili naslednje štiri preproste nasvete za zmanjšanje tveganja za voznike:

Razmislite o tveganju na potovanjih. To tveganje lahko izhaja iz nevarnega cestnega odseka, neupoštevanja odmorov, slabega vremena, nespametne izbire hitrosti ali pomanjkanja osredotočenosti na nalogo vožnje.

Pričakujte nepričakovano. To še posebej velja za znane odseke cest. Bodite pozorni, predvidite, kaj bi se lahko zgodilo, in bodite pred situacijo, namesto da bi se morali nujno odzvati.

Iz svojega vozniškega besednjaka izločite besedo “nenadoma”. Če prepoznate vsa možna področja tveganja, lahko prilagodite in posodobite svojo hitrost in položaj, da se izognete težavam.

Učite se iz vsake vožnje. Kaj je šlo dobro? Kje so bila največja tveganja? Pozneje si vzemite čas in razmislite, zakaj se je zgodil ta trenutek. Ali niste opazili drugega vozila? Ste napačno ocenili razdaljo ali hitrost? Ste tvegali s spreminjajočo se lučjo na semaforju? Najpomembneje je, kakšno drugačno dejanje bi lahko sprejeli naslednjič, da bi zmanjšali tveganje?

Blaž Likovič
foto: NP

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button