NasvetiNasveti in varnostVarnost

Se odpravljate na pirhe in potico?

Potem preverite stanje pod motornim pokrovom pred odhodom.

Že res, da se bo veliko vernikov ta vikend odpravilo na blagoslov velikonočnih dobrot v bližnjo cerkev, kar nekaj pa bo tudi takih, ki se bodo nato na pojedino odpravili na drugi konec naše deželice. Še preden pa se tja odpravite, pa bi bilo dobro na kratko preveriti stanje pod motornim pokrovom.

Da bi na cilj in nazaj domov prišli varno in zanesljivo, četudi boste vmes zašli v »velikonočne cestne migracije« in ždeli v gneči, smo pripravili kratek nabor napotkov:

  • Pravočasno preverite svoje vozilo. Prepričajte se, da imate dovolj goriva ali napolnjeno baterijo. Če na armaturni plošči vašega avtomobila svetijo opozorilne lučke, ga pred potjo odpeljite na pregled.
  • Načrtujte potovanja tako, da boste potovali izven obdobij gneče in s predvidenimi lokacijami postankov. Tako boste na cilj prispeli manj utrujeni in z manj stresa.
  • Deljenje vozniškega mesta je še en način za zmanjšanje utrujenosti.
  • Poskrbite, da bodo vsi (vključno s hišnimi ljubljenčki, če potujejo z vami) ustrezno hidrirani. Raziskave so pokazale, da so dehidrirani vozniki bolj nagnjeni k napakam, kot sta pozno zaviranje in nenamerno zapeljevanje z voznega pasu. Dehidracija prav tako poslabša utrujenost in glavobole, zato poskrbite, da bo na poti vsem na voljo zadostna količina vode.
  • Za na pot pripravite prigrizke. Granola ploščice, suho sadje in zelenjavne palčke so dobra izbira. Velikonočna jajca in šunko pa je najbolje uživati zunaj avtomobila.

Blaž Likovič
foto: NP

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button