NasvetiNasveti in varnostVarnost

Poletne tegobe za volanom, ko ste le korak od izgube živcev

»Kratke, a sladke« na temo ohranjanja mirne krvi v poletnih gnečah.

Že res, da letošnje poletje ne streže z najlepšim vremenom, ki so ga neurja dopolnila še s katastrofalnimi poplavami, vendar so za nami in tudi pred nami nekateri bolj suhi in klasični, če jim lahko tako rečemo, počitniški dnevi. Saj veste, tisti, ko se trume ljudi zgrinja na en cilj in nato seveda nazaj proti domu.

Takrat se zdi, da gre prav vse narobe. Vozniki so vsi nestrpni, kar izkazujejo s hupanjem in trmastimi manevri, nenazadnje pa je tu še otročad na zadnjih sedežih, ki se nikakor ne more pomiriti. Da bi vse skupaj vendarle minilo v nekoliko mirnejšem vzdušju, smo v uredništvu pripravili nabor kratkih napotkov, da bodo trenutki v gneči vseeno nekoliko lažji:

  • Ostanite mirni in zadržani. Izogibajte se uporabi hupe in delanju gest v jezi, saj boste tako morebiten konflikt zgolj stopnjevali.
  • Ne tekmuje in ne vračajte »milo za drago«. Čeprav vas vožnja nekoga drugega spravlja ob živce, mu ne očitajte ali še manj ga ne skušajte podučiti o tem.
  • Ne izsiljujte prednosti, saj so hitro vodi v konfliktne situacije. Mirno počakajte in videli boste, da vam bo kmalu nekdo izkazal prednost.
  • Opravičite in zahvalite se, ko je to potrebno. Vljudnost vas nič ne stane, vendar močno izboljša razumevanje in sodelovanje v prometu.
  • Izogibajte se težavam. Če se počutite resno ogrožene s strani drugega voznika ali udeleženca v prometu, potem zaklenite vrata vozila in se z zakonsko dovoljeno hitrostjo odpeljite do najbližje policijske postaje ali prometnih stičišč. Policijo o tem obvestite preko mobilnega telefona, ali pa neprekinjeno hupajte dlje časa, kar dbo morebitnega napadalca verjetno odvrnilo od dejanja.

Blaž Likovič
foto: NP

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button