NasvetiNasveti in varnostVarnost

Pazi, srna!

»Kratke, a sladke« na temo vožnje in divjadi.

Dnevi so krajši in hladnejši, listje pa že kaže znake naveličanosti in počasi odpada z dreves. Zaradi daljšega mračnega obdobja v dnevu so bolj pogosta tudi neplanirana srečanja z divjadjo, ki prečka cestišče ali pa naj dobesedno skoči, saj jo avtomobilski žarometi zaslepijo. Da bi se križanje vaše in poti divjadi izteklo v dobrobit vseh, smo pripravili venček kratkih napotkov, ki veljajo tudi za zeleno bratovščino, ki budno skrbi za favno naših gozdov:

  • Bodite pozorni na opozorilne znake za divjad. Postavljeni so na lokacijah, kjer obstaja večja verjetnost prehoda divjih živali, zato na teh odsekih zmanjšajte hitrost in bodite pripravljeni na morebitno srečanje.
  • Še posebej bodite pozorni ob zori in mraku, ko je divjad najbolj aktivna.
  • Če opazite eno žival, ji verjetno sledijo še druge, zato ne pospešujte s prepričanjem, da je nevarnost mimo.
  • Izredno pomembno je zavedanje, da se vsak hip lahko ustavite. Predvsem, če v daljavi zagledate živali ob cestišču. Vseeno morate biti pripravljeni reagirati nemudoma, če bi divjad skočila tik pred vaše vozilo recimo.
  • Če je trk z živaljo neizogiben, je najvarnejša možnost, da jo zadenete in hkrati ohranite popoln nadzor nad svojim avtomobilom. Vedno bodite pozorni na promet za vami. Če se morate ustaviti, uporabite vse smernike, da opozorite mimoidoče.
  • Če poškodujete ali naletite na poškodovano divjad, se varno ustavite in trk prijavite policiji, ki nadalje pomaga organizirati strokovno veterinarsko pomoč.

Blaž Likovič
foto: NP

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button