Mini ProjektNasveti in varnost

Investicijske priložnosti

Kaj pa, če bi denar namenjega za nakup novega, raje vložili, domov pa pripeljali rabljenega brezčasnega klasika in ga obnovili?

Avtomobil je pri večini prebivalstva umeščen na drugo mesto glede zneska, ki ga za časa našega življenja odmerimo za nakup. Na prvem mestu je seveda nepremičnina, a glede na vsesplošno ljubezen do avtomobilov na sončni strani Alp, se kljub vsemu pripeti, da imamo posameznike, ki bodo prej razprli mošnjiček za konkretno „beštijo“.

V našem uredništvu smo se, kot sedaj že veste, odločili, da povrnemo nekdanji sijaj Mini Cooperju, ob tem pa smo se poigrali z mislijo, koliko denarja bi privarčevali, če bi se leta 2004 odločili za rabljeno vozilo namesto novega. Sploh Mini je avtomobil, ki ima brezčasno obliko in ni jih bilo malo, ki so spraševali, če imamo tega Minija na testu. Kakšnem testu?! Avtomobil bo namreč kmalu obrnil 20 let, a kot kažejo naše izkušnje, so številni posamezniki, ki mu ne nikakor ne morejo določiti let. In ravno to je čar obnove klasikov.

Torej. Pobrskali smo po spletu in našli nekaj podobnih Cooperjev, ki so jih takrat preizkušali novinarski kolegi iz drugih uredništev. Z nekoliko manj opreme (samodejna klimatska naprava je pri modelu R50 prej izjema kot pravilo) ste takšnega Cooperja odpeljali iz salona za približno 19 tisočakov. Če upoštevamo, da smo do sedaj imeli za slabih 3.000 evrov stroškov (nakup Minija in vsa ostala popravila) nam je ostalo 32 „tavijolčnih“ (op. a. bankovec za 500 evrov), ki jih lahko investiramo drugače.

Za pomoč pri izračunu smo se obrnili na družbo NLB Skladi, d. o. o., ki so nam pripravili zanimiv izračun. Pogledali smo namreč, koliko bi privarčevali v kolikor bi 16.000 evrov leta 2004 naložili v njihov dobro razpršen delniški sklad NLB Skladi – Svetovni razviti trgi delniški, njihov največji in najbolj prodajan sklad NLB Skladi – Globalni uravnoteženi ali pa v najbolj konzervativni sklad v njihovi ponudbi – NLB Skladi – Podjetniške obveznice EUR. Rezultat bi bil konec septembra 2023 naslednji*:

TABELA

Leto\ Oblika investicije NLB Skladi – Svetovni razviti trgi delniški NLB Skladi – Globalni uravnoteženi NLB Skladi – Podjetniške obveznice EUR
2004 (maj 2004) 44.439,72 EUR 28.776,69 EUR 21.457,54 EUR
2008 (začetek leta) 35.732,59 EUR 22.801,51 EUR 19.773,29 EUR
2012 (začetek leta) 38.124,07 EUR 24.704,80 EUR 16.840,02 EUR
2016 (začetek leta) 27.744,74 EUR 19.842,13 EUR 14.573,91 EUR
2020 (začetek leta) 20.561,34 EUR 16.666,54 EUR 14.138,36 EUR
2023 (začetek leta) 17.102,38 EUR 16.403,40 EUR 16.053,92 EUR

* v izračunu niso upoštevani vstopni/izstopni stroški in davčne obveznosti.

Kaj pa lahko pričakujemo v prihodnjih letih? Domen Grgurič iz družbe NLB Skladi, d. o. o., ob tem dodaja: „V kolikor bi se danes odločili, da izberete, namesto novega Cooperja (cene novega se pričnejo pri približno 26.000 evrih) rabljenega za 3.000 evrov, razliko (23 000 EUR) pa bi vložili v enega izmed naših delniških podskladov, za katerega, glede na daljšo dobo varčevanja, predpostavimo pričakovano letno donosnost v višini 6 %. No, v tem primeru lahko po 12 letih varčevanja v takšnem skladu pričakujemo, da se bo naš vložek podvojil, in sicer na približno 46.280 evrov.“

Na koncu še vedno ostane večna dilema. Imeti vonj po novem avtomobilu, ki ima za povrh še nekajletno garancijo, ali se odločiti za rabljeno vozilo, tisti denar pa investirati na druga področja? Trenutno lahko rečemo, da se Mini Cooper ne vozil bistveno slabše kot njegovi najsodobnejši potomci. Seveda so novi Miniji (in avtomobili nasploh) bolj varni, varčni, tudi prijetni za vožnjo, a vsaka naslednja generacija nekako izgublja tisti nekdanji čar, sploh, če počezi poseže še vsa sodobna digitalizacija, ki kar ubija dušo vozil. Na tej točki je najlažje potegniti vzporednico z urami. Digitalne/pametne ure kažejo neskončno več funkcij, čas je celo nebistvenega pomena, na drugi strani pa imate mehanske ure, ki kljubujejo času, inflaciji, modnim trendom in so pravzaprav naše ogledalo v svet. Seveda pa vsakemu svoje in le zadovoljen uporabnik je najboljši uporabnik … tako avtomobilov, kot česarkoli drugega.

Boštjan Praprotnik
foto: caranduser.com

Opozorilo vlagateljem

Družba NLB Skladi, upravljanje premoženja, d.o.o. (v nadaljevanju: NLB Skladi), Tivolska cesta 48, 1000 Ljubljana, info@nlbskladi.si, upravlja krovni sklad NLB Skladi. Storitve trženja in oglaševanja krovnega sklada NLB Skladi poleg družbe NLB Skladi izvaja po pooblastilu tudi Nova Ljubljanska banka d.d., Ljubljana.

To je tržno sporočilo. Pred sprejemom katere koli končne naložbene odločitve glejte Prospekt krovnega sklada NLB Skladi z vključenimi pravili upravljanja in dokumente s ključnimi informacijami za posamezne podsklade krovnega sklada NLB Skladi, ki so vlagateljem v slovenskem jeziku brezplačno dostopni na sedežu družbe NLB Skladi na Tivolski cesti 48 v Ljubljani vsak delovni dan med 10. in 12. uro, na pooblaščenih vpisnih mestih (poslovalnice NLB d.d.) med njihovim delovnim časom ter na spletni strani www.nlbskladi.si.

Popolne informacije o tveganjih so navedene v Prospektu krovnega sklada NLB Skladi z vključenimi pravili upravljanja in dokumentih s ključnimi informacijami za posamezne podsklade krovnega sklada NLB Skladi.

Krovni sklad NLB Skladi je odprt tudi za male vlagatelje. Z vplačilom v krovni sklad NLB Skladi vlagatelj pridobi enote premoženja podsklada in ni neposredni imetnik izdajateljev vrednostnih papirjev, ki sestavljajo podsklad. Pri varčevanju v podskladih krovnega sklada NLB Skladi vlagatelj lahko plača vstopne in izstopne stroške ter upravljavsko provizijo. Najvišji vstopni stroški podskladov krovnega sklada NLB Skladi znašajo 3,00 % vrednosti investicijskega kupona, najvišji izstopni stroški pa 1,00 % vrednosti investicijskega kupona. Navedeni vstopni in izstopni stroški zmanjšujejo prikazani donos. Podrobnejši cenik in primerjava stroškov podskladov krovnega sklada sta na voljo na spletni strani www.nlbskladi.si.

Pretekla uspešnost ne napoveduje prihodnjih donosov. Krovni sklad NLB skladi ni bančna storitev in ne prinaša zajamčene ali garantirane donosnosti. Tako naložbe v posamezne podsklade krovnega sklada tudi niso vključene v sistem zajamčenih vlog, ki velja za vloge fizičnih oseb in malih pravnih oseb na transakcijskih računih, hranilnih vlogah, denarnih depozitih in blagajniških zapisih oziroma potrdilih o depozitu, ki se glasijo na ime, zbranih pri bankah in hranilnicah.

Predstavljeni scenariji so ocena prihodnjih rezultatov, ki temeljijo na dokazih iz preteklosti o tem, kako se vrednost te naložbe spreminja in/ali sedanjih tržnih pogojev in niso natančen kazalnik. Kaj boste dobili, bo odvisno od tega, kako uspešen bo trg in kako dolgo boste imeli naložbo/produkt. Višina davčne stopnje po kateri bo obdavčena naložba zmanjšuje prikazan donos in je odvisna od obdobja varčevanja in osebnih okoliščin posameznika in se lahko v prihodnosti spremeni.

Povezani članki

5 komentarjev

  1. Če dobro pomisliš sploh ni slaba ideja. Kadar je govora o nekem mini-ju, ki res nima časovne komponente. Golfa z 20-imi leti zih ne bi kupil.

  2. Dokler ne preberes kasnega clanka, ki da drugacn espekt, se sploh ne zavedas, da ni treba da hodis z cist novim avtom po svetu!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button