Mini ProjektNasveti in varnost

Odpravljanje Cooperjevih težav – II. del

Drugi del odpravljanja težav vključuje manjše, vendar nujne izboljšave.

V našem uredništvu imamo radi izzive, še posebej, če gre za oživitev klasičnega avtomobila. Trenutno se lotevamo izboljšave Minija Cooper iz leta 2004, priljubljene britanske ikone. Igrivi malček je že doživel boljše čase, zato smo bili odločeni, da mu povrnemo nekdanjo slavo. Pridružite se nam na tem potovanju, ko bomo z vami delili podrobnosti o preprostih, a pomembnih popravilih, ki smo jih izvedli. Prejšnji del je obsegal zahtevnejša opravila za izkušene ali nadobudne mehanike, tokrat je delo nekoliko bolj enostavno in primerno za preživljanje prostega časa v garaži.

Kot prvo smo se lotili izboljšave zavornega sistema, saj je varnost vsekakor na prvem mestu. Zavorni diski in zavorne obloge (ploščice) so bili precej izrabljeni, zato je bila zamenjava več kot dobrodošla. Opravilo je najlažje izvesti z uporabo avtomobilske dvigalke, saj lahko tako z manj muke odstranimo kolesa, za katerimi se skriva zavorni sistem. Po odstranitvi koles najprej odklopimo zavorno čeljust, vendar pazimo, da ne poškodujemo zavornih cevi. Ko so čeljusti snete, lahko iztaknemo dotrajane zavorne obloge in jih nadomestimo z novimi. Mi smo se odločili za visokokakovosten komplet, ki je denarnico olajšal za približno 200 evrov. Hkrati smo celotno področje zavornega koluta očistili in nato namestili nove diske. Potem sledi le še sestavljanje v obratnem vrstnem redu in zamenjava stare zavorne tekočine.

Med raznimi hibami je Mini skrival tudi okvarjen okenski mehanizem na voznikovi strani. Da ga lahko zamenjamo, je bilo potrebno previdno odstraniti notranjo ploščo vrat, za katero se skriva celoten sistem. Dotrajan okenski regulator smo zamenjali s popolnoma novim, ki bo zagotovil nemoteno in zanesljivo odpiranje okna.

Tretje opravilo na seznamu je bil poškodovan mehanizem odpiranja predala za rokavice na sovoznikovi strani, kar sicer ne vpliva na kakovost vožnje, je pa vsekakor nevšečnost, saj je predal tako neuporaben. Sama izvedba popravila ni bila sila zahtevna, rešili smo jo s popravilom obstoječe ročice, s čimer smo privarčevali kakšen kovanec.

Med lažjimi opravili je bila naslednja točka, in sicer zamenjava dotrajanih podpornih plinskih vzmeti zadnjih prtljažnih vrat. Tu praktično le odstranimo stari in ju zamenjamo z novima, ki bosta brez težav poskrbela za varno odpiranje prtljažnika. Prav tako se je precej enostavno lotiti zamenjave ročice ročne zavore in glave prestavne ročice, kar je hkrati tudi nadvse hvaležno opravilo, ki prinaša osvežen videz okrasnih komponent notranjosti.

Na poti obnove poklapanega Mini Cooperja je bilo veliko izzivov, vendar nas je vsako popravilo približalo oživitvi tega klasičnega dragulja. Od zagotavljanja varnosti z zamenjavo zavornih kolutov in zavornih oblog do odpravljanja manjših nevšečnosti, kot so predal za rokavice in okenski mehanizmi, je bila pomembna vsaka podrobnost. Zamenjava zračnih vzmeti prtljažnih vrat, ročice ročne zavore in kroglice prestavne ročice ni izboljšala le funkcionalnosti, temveč je izboljšala tudi splošno izkušnjo vožnje.

V središču tega projekta je bilo veselje do oživljanja ljubljenega klasičnega avtomobila. To je opomnik, da se lahko z odločnostjo, pravim orodjem in nekaj znanja vsakdo poda na pot obnove avtomobila. Ne glede na to, ali ste izkušen navdušenec ali začetnik, lahko preprosta popravila močno spremenijo zmogljivost in estetiko vašega avtomobila. Zato zavihajte rokave, da na cesti ohranimo takšne čudovite klasične avtomobile za naslednje generacije avtofilov.

Sedaj ko smo s seznama odkljukali vsa zahtevnejša dela, v naslednjih delih projekta sledijo postopki izboljšave vizualnega vidika, kot sta natančno čiščenje in poliranje, ki za seboj pustita največji pečat ter dvigneta vrednost jeklenega konjička.

*TRENUTNI ZNESEK MINIJEVIH POPRAVIL:

Mini – 1.000 evrov
Sklopka – 180 evrov
Filtri (olje (15 €), zrak (20 €), kabina (30 €)) -65 evrov
Servo črpalka – 800 evrov
Svečke vžiga (4x) – 76 evrov
Metlice brisalcev -35 evrov
Tesnilo ohišja oljnega filtra – 25 evrov
Semering – 30 evrov
Dvižni mehanizem levih vrat – 160 evrov
Amortizerji prtljažnika – 20 evrov
Glava prestavne ročice (originalen del) – 55 evrov
Ročaj ročne zavore (originalen del) – 30 evrov
Pokrovi platišč (4x) (originalen del) – 60 evrov
Zadnje luči (2x) (originalen del) – 210 evrov
————————————————————–
SKUPAJ: 2.746 evrov

Žiga Kolman
foto: caranduser.com

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button