Nasveti in varnostVarnost

Ali je možno med vožnjo varno uporabljati mobilno napravo?

Priporočljivo je, da se motečih dejavnikov čim bolj izogibamo, ampak njihova prisotnosti nam lahko olajša celotno izkušnjo.

Nemalokrat ste že bili priča pripetljajem, ko je kakšen izmed soudeležencev v prometu ”zaspal” pred semaforjem, ker je brskal po pametnem telefonu. Ali pa vam je kdo prekrižal pot, medtem ko je za volanom v afektu govoril z nekom na drugi strani aparata.

Takšne kočljive situacije so postale že bolj kot ne stalnica v vsakodnevnem prometu, saj se le še s težavo ločimo od ”pametnih napravic”. Kljub temu, da stroka navaja, da se tem skušnjavam najbolje upremo, če jih vržemo v predal, se z njimi ne gre povsem strinjati, saj nas mnogi proizvajalci avtomobilov razvajajo z ogromnimi tablicami v osrčju sredinske konzole. Kako se torej spopasti s tehnološko prihodnostjo?

Ob vsem tehnološkem napredku in povezljivosti sem vedno znova fasciniran, ko ozrem voznike avtomobilov krika zadnje mode, ki še vedno vztrajajo s tiščanjem mobilca k ušesu. Spet drugi se bojijo sevanja in raje ”prostoročno govorijo” s telefonom v roki. Težava pa nastane, ko sedemo za volan starejšega vozila, ki takšnih tehničnih bonbončkov ne premore in prav tako ne razvaja s številnimi odlagalnimi mesti – celo posebej odmerjenimi za to ljubo napravico.

Takrat pridejo v igro držala oziroma nosilci za telefon. Slednji dodajo vozilu odlagalno mesto za telefon, na katerem se opcijo lahko tudi polni, ter omogočajo jasen pregled nad napravo, če si vanjo vnesemo končno destinacijo potovanja. Z uporabo nosilca se na nek način izboljša sama varnost v cestnem prometu, ker voznik kot prvo ve, kje ima telefon in v koliko je ta nameščen v okolici vidnega polja, ni potrebe po odmikanju pogleda s cestišča.

Podobno velja za lastnike eno-slednih vozil, kjer je prostorska stiska še toliko bolj izrazita. Obenem pri motociklih tehnologija ne napreduje s takšno hitrostjo kot pri avtomobilih. Definitivno ima to povezavo s pristnostjo vozniške izkušnje ter uživanju v raziskovanju prostranstev sveta. Vendar, za najboljši izkoristek je dobro imeti ob sebi vsestransko napravo, kakršna je ”smartphone”. Navigacija s prometnimi informacijami, pregled nad vremensko napovedjo, možnost opravljanja klicev (tudi klicev v sili) in nenazadnje varna hramba telefona, ki se med vožnjo še polni.

Za razliko od mnogih nosilcev telefona, so pri podjetju Quad Lock celotno izkušnjo povezali v enega boljših ekosistemov, kar pomeni, da lahko vaš telefon s sabo nesete na motor, ga pritrdite v avtomobil ter ga kasneje pripnete na kuhinjsko omaro, da lažje sledite receptu. Z uporabo priročnih nosilcev in držal za pametni telefon je vožnja manj stresna, saj imate ”pametnega prijatelja” v kotičku očesa. Posledično se zaradi manjšega poseganja po napravi ter preverjanja statusa izboljša vaša varnost kakor tudi varnost ostalih udeležencev v cestnem prometu.

Rocco
foto: caranduser.com

Quad Lock: Najboljši ekosistem nosilcev za pametni telefon?

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button