NasvetiNasveti in varnostV razmislek

6 hitrih preden odrinete na dopust

»Kratke, a sladke« na temo pregleda vozila pred počitnikovanjem.

Nekoč nekdaj smo očetje poskrbeli, da smo pred odhodom na dopust v celoti preverili njegove osnovne funkcije, dolili morebitne manjkajoče tekočine in v grobem pripravili vozilo na daljše poti. Danes se tega sodobni mladci lotevajo bistveno redkeje, velikokrat tudi zato, ker jih njihovi očetje o tem pravzaprav niso podučili. Podobno velja za gospe, gospodične in mladenke, zato smo v uredništvu pripravili šest kratkih napotkov za osnovi pregled stanja vozila, preden ga polno otovorjenega zapodite po slovenskih in tujih magistralah.

Pnevmatike. Preverite ustrezen tlak, ki je naveden v navodilih ali na notranji strani pokrova rezervoarja za gorivo, ter zadostno globino profila. Pri letnih pnevmatikah mora znašati vsaj 1,6 milimetra.

Gorivo. Na dopust se odpravite s polnim rezervoarjem – tako klasičnim kot električnim. V primeru dolgih poti se o polnjenju električnih vozil pred tem dobro pozanimajte o lokaciji ustrezne infrastrukture.

Akumulator. Imajo ga tako klasična kot električna vozila, pri čemer mu visoke temperature prav tako niso po godu. Če stanja ne znate oceniti sami, se posvetujte s strokovnjakom.

Tekočine. Hiter pregled hladilne tekočine ter nivoja motornega olja vam lahko privarčuje nepotreben postanek ali celo okvaro na poti proti počitniškemu cilju. Če manjka presenetljivo velika količina, potem je bolje vozilo zapeljati na servisni pregled.

Opozorilne lučke. Ne ignorirajte jih, saj so često zgolj uvod v resnejšo odpoved katere od komponent, za naj bo vozilo vedno v brez-alarmnem stanju.

Stekla. Poletne vožnje prinašajo obilo sonca in pokončanih žuželk, zato po potrebi stekla pred odhodom očistite ter dolijte čistilo v namenski rezervoar.

Blaž Likovič
foto: NP

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button