E-MobilnostNa vodi

Williams: Razkošno in električno tudi na valovih

Prestižna vozila so tudi precej draga, vendar kupček denarja za razkošje na vodi dobi povsem drugi zorni kot – kar se na štirih kolesih zdi drago, je v svetu jaht in gliserjev drobiž.

Vseeno pa to posameznikov ne odvrne od nakupovanja in ker se e trend električnega pogona na štirih kolesih odlično prijel, se pri plovilih nahajamo v t. i. pionirskih časih. Eno je gnati nekaj po asfaltu, nekaj povsem drugega pa je to na vodi.

Tega se zavedajo tudi pri britanskemu podjetju Williams Advanced Engineering (WAE), raziskovalnemu odseku skupine Williams, bistveno bolj poznane po svoji F1 tekmovalni skupini. Pri WAE so napovedali razvoj baterijskega sklopa s kapaciteto 400 kWh, ki bi ga vgradili v razkošno plovilo. Baterija bo temeljila na litij-fosforjevi celični tehnologiji, ki jo bodo razvijali skupaj s podjetjem OXIS Energy.

Cilj je doseči avtonomijo med 70 in 100 navtičnimi miljami (130 – 185 km) ob potovalni hitrosti dobrih 12 metrov dolgega plovila. Morda se to za nepoznavalca sliši precej malo glede na velikost baterijskega sklopa, vendar je poraba energije za premikanje po vodni gladini bistveno večja kot tista na asfaltu. Več izvemo na navtičnem salonu v Monaku prihodnje leto.

Blaž Likovič
foto: Williams

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button