E-MobilnostNa kolesih

Sodobne tehnologije tudi za napredni invalidski voziček

Ne le v avtomobilski, tudi v zdravstveni industriji se lahko uporabi slično tehnologijo.

Razvoj v avtomobilski industriji je med najbolj naprednimi, saj ji po hitrosti napredka lahko konkurira zgolj računalniška branža, oba segmenta pa se čedalje bolj prepletata. Pri Williams Advanced Engineering (WAE), kjer zaposlujejo pravcato mini inženirsko armado, so napovedali vključitev v razvoj naprednega invalidskega vozička, ki bo prednostno namenjen mlajšim uporabnikom. Govora je o invalidskem vozičku 21. stoletja.

Že res, da vsi upamo, da se na njem nikoli nihče ne znajde, vseeno pa je bil razvoj na tem področju prepotreben. Na mednarodni delavnici v letu 2018 so pri podjetju zabeležili kar 72 res tehtnih predlogov, ki so jih mladi invalidi podali. Na podlagi seznama je nastal konceptni voziček DREAM, ki ga je predstavila simbioza podjetij Curtiss Wright, Somo Global, Aergo, Frazer-Nash Consultancy in škotska Univerza v Edinburghu. Preko študije so zbrali precej financ, ki so jih vložili v nadaljnji razvoj s podjetjem WAE.

Modularni invalidski voziček bo vsem uporabnikom omogočil premagovanje vsakdanjih ovir, ki so zdravemu človeku samoumevne. Mednje štejemo vstop in izstop iz vozila, premagovanje stopnic, električni pogon za daljše razdalje in podobno. Več bo znanega v prihodnje, ko bo celoten projekt zagnan.

Blaž Likovič
foto: Williams AE

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button