E-MobilnostNa kolesih

Amazon in Rivian za čistejšo prihodnost dostave

Spletni trgovski velikan Amazon razkriva svoj novi, popolnoma električni dostavnik, oblikovan in izdelan v sodelovanju z ameriškim podjetjem Rivian.

V prihajajočih dveh letih bo po dostavnih poteh vozilo vsaj 10 tisoč takšnih kombijev, nadaljnjih 90 tisoč jih želijo izdelati vse do leta 2030. V novo floto ekoloških dostavnikov je Amazon vložil preko 4 milijarde evrov.

Rivian in Amazon bosta tehnične specifikacije dostavnega kombija, kot sta domet in nosilnost, razkrila nekoliko kasneje. Trenutno si lahko podrobneje ogledamo določene tehnične dobrine. Električni kombi bo imel vgrajen sistem kamer s 360 stopinjskim pogledom, ogromen centralni informacijski zaslon kot Tesla Model 3 in obsežen nabor voznih ter varnostnih pripomočkov. Serijsko bo seveda opremljen z Amazon Alexa virtualnim asistentom in posodabljanjem preko spleta.

Pri oblikovanju je bil poudarek na praktičnosti in udobju, vse skupaj je odeto v retro-futurističen videz. Tovorni prostor ima tri zlagalne nivoje, drsna stranska vrata, dodatno okrepljena voznikova kabina pa poskrbi za večjo varnost. Zaradi dolge medosne razdalje je več prostora v kabini, večja je tudi stabilnost. Nakup elektrificiranega voznega parka je ključen del Amazonovega načrta zmanjšanja ogljičnega odtisa, saj nameravajo do leta 2024 80 odstotkov električne energije pridobiti iz obnovljivih virov. To naj bi v sledečih šestih letih dvignili na 100 odstotkov.

Žiga Kolman
foto: Rivian

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button