DogodkiDružabnoNovice

Sebi namenite najboljše. Kaj pa vašemu štirnožnemu družinskemu članu?

Ali ste vedeli, da nepravilna izbira hrane vašemu hišnemu ljubljenčku na dolgi rok lahko prinese resnično veliko zdravstvenih težav? Od alergij, debelosti, pomanjkanja apetita, prebavnih motenj pa vse do težav s kožo in pozornostjo? Za kar 80 % tovrstnih bolezenskih znakov je odgovorna slaba in neprimerna prehrana.

Pri vzgoji in vzreji domačih živali je kakovostna in zdrava prehrana izjemnega pomena, saj predstavlja enega najpomembnejših dejavnikov zdravja naših domačih živali. Poleg tega je tudi vir energije in dobrega počutja. Ker ima hrana, ki jo priskrbimo domačim živalim torej velik pomen za njihovo zdravje in počutje, je smiselno, da se pred nakupom o njej pozanimate.

“Izjemno pomembno je, da našim ljubljenčkom hrano prilagajamo glede na starost, stopnjo aktivnosti, morebitne zdravstvene težave ter tip psa oz mačka. Poleg pravilne izbire vrste hrane, je potrebno tudi pravilno odmeriti količino obroka in določiti ustrezen čas prehranjevanja. Največkrat se lastniki domačih živali ob nastanku problema najprej obrnejo na veterinarja, s čimer seveda ni nič narobe, a dobro je da se zavedamo, da lahko preprečimo nastanek težav in interveniramo že prej, sploh tam, kjer imajo lastniki to moč – pri prehrani,” svetuje Nina Werdonig, strokovna svetovalka v Mr. Petu.

Pri izbiri ustrezne prehrane je pomembno razumeti, da ima vsaka pasma (tako mačke, kot psi) in starost različne prehranske potrebe. Tudi velikost, presnova, stopnja aktivnosti in morebitne bolezni pri tem igrajo veliko vlogo. Nekatere živali je potrebno hraniti večkrat na dan, spet druge pa je bolje hraniti le enkrat dnevno. Na primer, pasji mladiči do dvanajstega tedna starosti potrebujejo približno pet obrokov na dan, nato pa njihovo število zmanjšujemo do približno osmega meseca starosti.

Poleg starosti živali, pa je potrebno upoštevati tudi ostale dejavnike, kot sta aktivnost in velikost živali. “Hrana za pse večjih pasem ima drugačno razmerje vitaminov in mineralov, ter vsebuje dodatke za sklepe in lažje prebavljive sestavine. S tem se namreč zmanjša možnost bolezenski stanj, ki so značilne za večje pse. Kakšno hrano bomo izbrali je odvisno tudi od pasme in življenjskega stila živali. Enako težka psa na primer pasme mops in jack russell imata popolnoma različne prehranske potrebe, saj sta različno grajena in tudi aktivna,” pravi Nina Mitrič, vodja specializirane prodajalne veteka v Mr. Petu.

Ključno pri obrokih je tudi upoštevanje pravilnega razmerja vseh hranil. Različne diete in tipi živil so oblikovani tako, da zagotovijo živali tiste surovine, ki jih v danem obdobju najbolj potrebuje. Zadostna količina makro hranil, vitaminov in mineralov zagotavlja optimalno delovanje organizma. Pri določanju količine hrane, kakovosti hrane in kalorij za hišnega ljubljenčka, je tako ključnega pomena, da se o tem posvetujete s strokovnjakom.

Rudi Leskovec
foto: Mr. Pet

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button