DružabnoNovice

Michelinov vodnik v peti izdaji za leto 2024

5. izdaja vodnika Michelin vodnika Slovenija odraža stalen napredek živahne gastronomske scene

Michelin predstavlja nov izbor restavracij v vodniku MICHELIN Slovenija. V letniku 2024, s skupaj 63 obrati, so za naslednje leto potrdili tri Michelinove zvezdice za Hišo Franko in dve Michelinovi zvezdici za Milko. Ena restavracija je na novo prejela eno Michelinovo zvezdico, s čimer se je število restavracij v tej kategoriji v Sloveniji povečalo na osem. Osem restavracij, vključno z eno novo, je prejelo tudi Michelinovo zeleno zvezdico za svojo zavezanost trajnostnemu prispevku, pet novih restavracij pa je prejelo nagrado Bib Gourmand za odlično razmerje med ceno in kakovostjo. Pridružile so se petim drugim restavracijam, ki so že bile potrjene s to nagrado.

Gwendal Poullennec, mednarodni direktor vodnika Michelin, komentira: “Inšpektorji vodnika Michelin imajo vsako leto privilegij, da opazujejo vztrajni napredek slovenske kulinarične scene. Vodijo jih lastniki restavracij, ki želijo promovirati svoje območje in kulinarično identiteto na najvišji ravni ter blesti tudi s svojo zavezanostjo k vse zahtevnejši ponudbi. Danes, 18. junija, na mednarodni dan trajnostne gastronomije, predstavljamo naš slovenski izbor, ki vključuje eno novo Michelinovo zeleno zvezdico, ponazarja vse večjo skrb lokalnih strokovnjakov, da si predstavljajo obrise “bolj krepostne in trajnostne gastronomije”.

Restavracija Pavus je prejela eno Michelinovo zvezdico

Restavracija Pavus, ki so jo inšpektorji pred časom priporočili zaradi kakovostne kuhinje, je letos prejela svojo prvo Michelinovo zvezdico, kar ponazarja prepričljiv napredek njene kulinarične ponudbe. Ta lokal, ki se nahaja v nekdanji graščini iz 13. stoletja v Laškem, vodi nadarjeni Marko Pavčnik. Ponuja značilno kuhinjo, ki na novo interpretira štajersko kulinarično tradicijo in prikazuje najboljše lokalne pridelke. Med jedmi, ki so jih inšpektorji izpostavili, je postrv z bezgovo omako, začinjeno z dišavnimi zelišči in svežimi jagodami, ki je posebej značilna za šefovo kulinariko. Odlična vinska karta prikazuje najboljše oznake v državi, vključno z močnimi belimi vini regije.

Pavus je osma restavracija, ki je leta 2024 prejela eno Michelinovo zvezdico; tudi vseh sedem restavracij z eno Michelinovo zvezdico v letu 2023 je zvezdico ohranilo tudi letos.

V kategorijah dve in tri zvezdice sta Michelinove inšpektorje ponovno navdušili Hiša Franko in Milka. Konsistentnost njihovih predlogov, ki je na tako visoki ravni prefinjenosti absolutno izjemna, se odraža v dejstvu, da so ohranili svojo odličnost na najvišji ravni.

V vseh kategorijah skupaj se Slovenija ponaša s kar desetimi restavracijami z Michelinovimi zvezdicami, kar potrjuje njen status omembe vredne evropske gastronomske destinacije.

Z Michelinovo zeleno zvezdico nagrajena izjemna trajnostna predanost ene nove restavracije
Michelinovo zeleno zvezdico v izboru vodnika Michelin podeljujejo obratom, ki izstopajo po izjemnem pristopu k trajnostni gastronomiji. V letošnjem izboru je osem vzornih slovenskih obratov, prejemnikov zelene zvezdice. Osem restavracij, ki so z združevanjem kulinarične odličnosti z izjemnimi ekološko odgovornimi zavezami vir navdiha tako za gurmane kot za celotno industrijo.

Med temi osmimi lokali je v izboru Michelinovih zelenih zvezdic 2024 novinec restavracija Galerija Okusov v Petrovčah. Med izpostavljenimi pobudami sta inšpektorje še posebej navdušila zavezanost restavracije k sodelovanju skoraj izključno z obrtniki, ki se nahajajo do 50 km od restavracije, pa tudi uporaba sestavin, proizvedenih na posestvu, ki pripada restavraciji, in pa politika obrata brez plastike.

5 novih restavracij, prejemnikov Bib Gourmand

V izboru restavracij v Michelinovem vodniku priznanje Bib Gourmand izpostavlja ustanove, ki izstopajo po odličnem razmerju med ceno in kakovostjo ter ponujajo popoln obrok v dostopnem cenovnem razredu.
Restavracije Bib Gourmand se pogosto imenujejo “najboljši nasvet” inšpektorjev Michelinovega vodnika in so še posebej priljubljene pri gurmanih in popotnikih, ki iščejo cenovno ugodne restavracije, kjer pa cena ne ogroža kakovosti hrane in izdelkov v ponudbi.

Letos se je izboru pridružilo kar pet novih lokalov izven prestolnice, ki so si prislužili priznanje Bib Gourmand: Gostilna v vinoteki Faladur v Vipavi, Kodila v Murski Soboti, Restavracija Majerca v Stari Fužini, Triangel v Gozd Martuljku in LALU bistro v Celju. Skupaj s 5 restavracijami, ki v letu 2024 ohranjajo to nagrado, se je skupno število obratov v tej kategoriji povečalo na deset.

Tri nove restavracije, ki so jih priporočili inšpektorji

Poleg restavracij, ki so na novo prejele eno Michelinovo zvezdico ali priznanje Bib Gourmand, je inšpektorje premamila kulinarika treh novih restavracij, ki jih dodajajo v svoj izbor. A3 je gurmanska restavracija, ki se nahaja v Brestanici na gradu Rajhenburg. Njegov degustacijski meni presenečenja predstavlja vrhunsko kulinariko. Inšpektorji so uživali tudi v Ljubljani, v restavraciji Pen klub in v majhni restavraciji Miza za štiri na Zgornji Polskavi.

Vsa priporočila vodnika Michelin Slovenija so brezplačno na voljo na spletni strani in mobilni aplikaciji Michelin Guide. Restavracije se pridružujejo izboru hotelov v vodniku “MICHELIN Guide hotel”, ki predstavlja najbolj izjemne in nezgrešljive namestitve v Sloveniji in po svetu.

Vodnik MICHELIN Slovenija 2024 na kratko:

63 priporočenih restavracij:
– 1 restavracija s TREMI MICHELINOVIMI ZVEZDICAMI;
– 1 restavracija z DVEMA MICHELINVIMA ZVEZDICAMA;
– 8 restavracij z ENO MICHELINOVO ZVEZDICO (vključno z 1 novo nagrajeno);
– 10 restavracij Bib Gourmand (vključno s 5 novo nagrajenimi);
– 8 restavracij z MICHELINOVO ZELENO ZVEZDICO (vključno z 1 novo nagrajeno)
– 43 izbranih restavracij (vključno s 3 novimi).

Rudi Leskovec
foto: caranduser.com

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button